Det här skriver vi om:

 • Vi tipsar om hur du hottar upp din Macintosh Plus: »Byt ut motorn och du får en ytterligt kraftfull maskin«. Från åtta megahertz till otroliga – tolv.
 • Reportage om Teletub Teknikinformation som investerat i en Macanläggning med laserskrivare och via Apple Talk kopplat ihop allt.


Tidsstämpel: Macintosh Plus med 1 MB RAM kostar 29 875 kr.


Namn: Maria Ehn-Notrica
Ålder: 48 år
Chefredaktör: 1986-1987
Gör nu: Informationschef på Micasa Fastigheter i Stockholm AB
Minns mest från tiden på MacWorld: Första numrets ettabild. Det var en otrolig strid kring bilden. Det var ett infall från redaktionschefen från ingenstans och bilden har ingen som helst koppling till något. Helt taget ur luften!

Det här skriver vi om
 • Julian Rosengren från Visby annonserar om fler medlemmar till sin BBS Mac Hot Line Scandinavian Macintosh User Group med huvudsyftet att »samla och sprida kunskap om Macen«. "Vi var runt 600 medlemmar under de fyra år vi var igång" berättar Julian Rosengren som än i dag en trogen macanvändare.
 • Bland nyheterna läser vi att Apple Computer startar dotterbolaget Claris som ska ta över utveckling av programmenn MacPaint, MacWrite och MacProjekt.
 • Vi tipsar om att man genom att använda ett färgband i sin matrisskrivare kan skriva ut i färg: »Det finns också färgskärmar att köpa. Viktigare än att ha en skärm med färg är kanske att få ut slutresultatet i färg«.

Vi recenserar spelet Dark Castle: »För att det ska gå att slåss i en borg med 13 rum, vart och ett med flera faror och knepiga motståndare, ligger programmet på två disketter. Hela 750 kilobyte spel finns det på dem.«

Namn: Mikael Skogström
Chefredaktör: 1987
Gör nu: Utvecklar användargränssnitt på WM-data
Minns mest från tiden på MacWorld: När första numret i det mindre formatet med lackat omslag kom. Alla på redaktionen sprang som om det var någon som skulle visa upp sin baby för att få känna och titta.

Tidsstämpel: 4 MB extra RAM-minne för Mac Plus kostar 17 900 kronor. Macintosh 512 går i graven och anses nu föråldrad: »Det räcker inte längre med 512 kilobyte i arbetsminne« konstaterar MacWorld.


Vi presenterar Personal Laser Printer som ett alternativ till Laserwriter. Skrivaren är billigare; kostar strax under 23 000 kronor men kan inte delas i nätverk och tar mycket resurser från värddatorn. Levereras med hela sex typsnitt – som alla kan skrivas ut både i fetstil eller kursivt! Ett tilläggspaket kan köpas för 2900 kronor, då får man med fyra typsnitt till. Det går dock inte att utöka med typsnitt från andra tillverkare.

Det här skriver vi om

 • Vi rapporterar om att Apple har en bärbar Mac på gång: vikten uppskattas landa på runt 6 kilo och priset runt 40 000 kronor.
 • Ny avdelning: Frågor och svar. Läsarna får hjälp med adressetiketter som fastnat i skrivaren och svar på varför formaterade disketter inte har kvar allt skivutrymme – en läsare irriterar sig på att 7 kilobyte försvinner vid formateringen.

Tidsstämpel: Tetris "från en programmmerare i Sovjet" är det mest originella som hänt på länge i dataspelsvärlden.

Namn: Bo Nordlin
Chefredaktör: 1988
Gör nu: Chefredaktör på
Mikrodatorn
Minns mest från tiden på MacWorld: »Vi körde ju många artiklar utan bylines på den tiden eftersom de var direktöversatta från amerikanska Mac World. Vi fick rätt mycket skit för det. Jag minns också att tidningen gjordes på PC på den tiden«.


Ett uppslag från en av tidningarna under 1988. Vi tipsar om Kalkylatorn.


Det här skriver vi om

 • En billig Macintosh dröjer: »Om man vill ha Multifindern och andra finesser i en fin förpackning kan man inte förvänta sig att få det till ett riktigt lågt pris«, kommenterar Jean-Louis Gassee ryktena om en ny, billig Mac. Dåvarande budgetmacen var Mac Plus, som kostade 15 900 inklusive 1 megabyte minne. Den som ville ha en hårddisk också fick lägga på 7 000 kr på priset.
 • Under rubriken »9 Binära bodyguards« beskrivs virus som ett stort problem. Flera artiklar om hur man skyddar sig och tar bort virus, som trivs främst i stordatormiljöer.


 • Vi berättar om den nya företeelsen »elektronisk post«, och hur man kan ansluta sin Mac till telenätet för att skicka meddelanden till andra användare jorden över. De första systemen kräver dock att man skriver kommandon i ett radbaserat gränssnitt, grafiska gränssnitt finns enbart i dyrare proffsystem för företag med många användare.


 • Första testet av Macintosh Portable. »Den har alla Macfinesser.« Datorn är snabb: »det är en fröjd att se erkänt tungtröskande tillämpningar som Microsoft Excel och Aldus Pagemaker dundra igång som pilska hingstar«, konstaterar testskribenten Jan Winter. Pris: 42 000 – 50000 kr. Vikt 7,1 kg med hårddisk, 6,25 utan.Det här skriver vi om:

 • Stor kommunikationsguide: Filöverföring Mac-PC, Filhanterare, Nätverk, Modem, ISDN. Vi förklarar hur en “modulator-demodulator” fungerar och vilka lösningar som funkar med Mac.
 • Test av det nya, spännande avstavningsprogrammet Dashes, som klarar av att »eliminera många klumpiga och felaktiga avstavningar i ordbehandlingsdokument«.
 • Test av nya monstermacen IIfx, som med sin 68030-processor på rasande 40 MHz utklassar allt Apple tidigare gjort.

 • Nybörjarskolan hjälper noviserna att komma igång med MacPaint II.

 • Förhandstitt på nya System 7, som kommer att betyda mycket för alla användare.
Det här skriver vi om

 • MacWorlds testcenter kikar på de nya »Knämacarna«, bärbara modeller såväl från Apple som från andra tillverkare, Outbound och Colby, som bygger om SE/30-Macar och stoppar in delarna i ett bärbart skal.
 • »44 megabyte för en tusenlapp« Vi testar 15 utbytbara hårddiskar.
 • Lennart Håkansson skriver en krönika där han uppmanar Apple att hålla sig till det de är bäst på. Under rubriken »Bygg datorer, skit i resten« menar han att Apple bör fokusera på datorerna och strunta i att utveckla nya periferiprodukter som skärmar och skrivare som är »undermåliga och gör ingen glad«.
 • Premiär för Mattssons mapp. Nicklas Mattsson svarar på läsarfrågor.Det här skriver vi om

 • Vi kröner kungen av integrerade program. I en hård kamp mot Microsoft Works och Greatworks framstår Clarisworks som en förebild.
 • Färgskrivaren Phaser II PXe testkörs – kostar bara 47 900 kronor och har 300 punkter per tum i upplösning. Mycket skrivare för pengarna.
 •  CD-ROM-spelaren utses till årets julklapp hos Macanvändarna.

 • Macguiden ges ut för andra året: en produktkatalog med över tusen produkter och tjänster till Mac som finns att få tag på i Sverige.

Namn: Nicklas Mattsson
Chefredaktör: 1992 - 1997
Gör nu:  Chefredaktör tidningen Entrepenör
Det minns jag mest från min tid: Att vi på MacWorld var först med en riktig relation med våra läsare med frågelåda och insändarsidor. Vi sopade undan von oben-perspektivet som andra datatidningar hade. Vi var en mänsklig datortidning helt enkelt. Jag minns också att jag försökte impa på mina vänner när jag blev redaktör 1992 – men de konstaterade bara föraktfullt att »det där är ju en DATORTIDNING...« Då var man nördig. Annat var de 1996 när vi startade upp Internetworld...


Vi testar handläsare...


Det här skriver vi om

 • Mattsson svarar på frågan hur en egenföretagare ska göra för att skaffa en egen internetadress. I samma mening hänvisar han läsaren till att MacWorld nu kan nås på e-mail-adressen macworld@cw.se!
 • Pyttesmå hårddiskar testas... »De passar också att postas ifall man behöver skicka mer data än de 40-80 megabyte som utbytbara skivor erbjuder«. Vinnare i testet utses Niltek 121 MB till. Pris: 6200 kronor.
 • Quicktimespecial: »Det krävs dock en hel del dator för att arbeta med Quicktime. Minst 4 MB internminne krävs [...] Begränsningar i datorkapacitet och minne gör att man inte arbetar med större bilder än cirka 200x150 punkter och med bildväxling på cirka tio rutor per sekund«.

Det här skriver vi om

 • Vi sätter andrahandsvärdet under luppen och klagar på att Apples prispolitik ibland medför att värdet på nyintroducerade maskiner halveras efter sex månader. En Macintosh Classic uppskattas inbringa runt 4000 kronor för den som vill sälja sin pärla.
 • Cyberspace och cyberpunk är modeord. Digital kommunikation är på väg att bli allmändgods, Vi recenserar boken Internet Starter Kit: »Boken som innehåller allt en nybörjare vill veta om det väldiga Internet«
 • Guide: Så startar du din egen BBS: »Att administrera en BBS är att härska över ett alldeles eget hörn av datarymden«.


Vi börjar skriva Steg-för-steg-guider.Det här skriver vi om

 • CD-ROM är fortfarande stort. »CD-R kriget börjar i vår«. Vi visar hur cd-r-tekniken fungerar och vad den kan användas till: »Mystiken kring cd-rom är på väg att försvinna«. Det tar mellan 30 och 60 minuter att bränna en skiva. Vi betonar dock att man måste ha en snabb hårddisk, en som klarar att överföra minst 1 megabyte i sekunden.
 • Läsarna får säga sitt om MacWorldss beslut att inte ta in lättklädda annonser i tidningen.

Så publicerar du information på Internet. »Att skapa World Wide Web-sidor är enkelt. Det svåra är att publicera informationen.« och »Det ryktas att det kommer så kallade WYSIWYG-program där man direkt på skärmen ser hur texten kommer att bli«.


Det här skriver vi om

 • År 1996 är MacOS 7.5.3 det operativsystem som gäller. Vi ställer det mot Windows 95 i en duell i tidningen, och håll i er: Windows vinner på teknik och framtidsutsikter. Vi betonar dock att »MacOS är trevligare«. Martin Lindhe avslutar med följande konstaterande: »MacOS version 10 mot Windows 98 är ingen otänkbar rubrik i MacWorld om några år. Resultatet skulle sannolikt se mycket snarlikt ut.«
Ja, tänk att få hela 2 MB ledigt på hårddisken... tell me more!
Det här skriver vi om

 • Under året kommer MacOS 8 in på marknaden. Åttan är efterlängtad, då den är helt klar för Internet. Det ingår till och med program som Netscape Navigator 3.0.1 samt Claris Emailer 1.1. Men alla är inte imponerade. »Fånigt att kalla det MacOS 8, funktionsmässigt skulle jag nog kallat det 7.7«, menar Martin Lindhe. Vi noterar dock glatt att det nya operativet är betydligt stabilare, en av våra test-Macar kraschar dagligen med system 7, men sedan vi lade in åttan går den stabilt i upp till en vecka.
 • I ett annat nummer passar vi på att testa några html-program. Adobe Pagemill 2.0 förlorar mot Golive Cyberstudio 1.1.


Det här skriver vi om

 • En ny generation Macar har kommit. Vi testar Power Macintosh G3, »det största som hänt sedan PowerPC« är vår slutsats.
 • Årets stora smäll är lanseringen av iMacen. Under parollen »Allt om iMac, 8 sidor om Apples nya, designade dator« går Thomas Ytterberg igenom den nya budgetdatorn in i minsta detalj.
 • Vi börjar även testa saker på iMac, och tar fram en särskild logga, »TESTAD på IMAC«, som visar om ett program eller tillbehör fungerar på den nya Macen.
 • Vi skriver också mycket om 3D-grafik.


Det här skrev vi om

 • Usb- och firewiretillbehören börjar komma. Vi gör en stor guide: 112 tillbehör som passar din nya Mac.
 • Adobes Indesign börjar bli ett användbart program och vi siar om dess framtid: »Quark Xpress får se upp«, är vår gissning.

Namn: Lennart Håkansson
Chefredaktör: 1999
Gör nu:  Konsultchef på PR-firman GCI
Det minns jag mest från min tid: Att vi utarbetade en enhetlig modell för test av program och produkter. Innan hade det varit rätt godtyckligt men nu satte vi upp kriterier för vad som var viktigt att undersöka. Jag minns också när vi skulle testa en av de tidiga Officepaketen till Mac. Det var det sämsta programmet jag någonsin sett och det var mycket halabalo innan vi till slut faktiskt bestämde oss för att publicera sågningen.


Det här skriver vi om
 

 • Vi testar fem Mackompatibla mp3-spelare: »Att vara Macintoshägare och vilja lyssna på mp3 är inte alltid så lätt. De olika destillerings- och lyssningsprogrammen funkar bäst på pc-plattformen.« Vinner testet gör Jazzpiper som kostar 1869 kronor med 32 mb minne. Extrafiness: Telefonbok.
 • Tester av de nya G4-Macarna: »MacOS 9 kommer nu som standard och samtliga modeller har inbyggda DVD-spelare«.
 • iMac Snow lanseras och Tomas Ytterberg förvånas över att den nya datorn för första gången faktiskt är en iMac han själv skulle kunna köpa. Fast han sågar den nya optiska musen helt...


Det här skriver vi om

 • Alla hemligheter i MacOS 9.1 avslöjas och nyheterna testas. Snabbkommandot för att tömma papperskorgen hyllas: skift-kringla-backsteg!
 • Bredband börjar komma på bred front. Vi listar leverantörer och förklarar hur man bäst utnyttjar tjänsterna med sin Mac.
 • 24 mars: OS X släpps i skarp version, men det tar tid innan det nya operativsystemet uppskattas. Många är skeptiska då skillnaden i känsla och funktioner mot MacOS 9 är så stor.
 • iPoden lanseras.
 • Vi går igenom alla nyheter i nya OS X 10.0. De tekniska nyheterna i och med Unixkärnan gör att det finns hur mycket som helst att skriva om.

 • Microsoft släpper Office v.X – vi recenserar och kommer fram till att det är macigare än OS X självt.


Namn: Nils Holmlöv
Chefredaktör: 2000 - 2004
Gör nu:  General Manager för Lewis PR
Det minns jag mest från min tid: Apples vändning från att ha stått på fallrepet till att bli ett modernt företag ledande inom design. Från att ständigt ha fått försvara Apples existens, vilket var tröttsamt i längden, skrev i om något som många tyckte om och höll med oss om. Det var roligt!Det här skriver vi om

 • Gigantiskt test av Photoshop 7. Ett viktigt program för Apple då många proffskunder väntat med att uppgradera till OS X tills det fins program som är skrivna direkt för operativsystemet. Med nya Photoshop infriar Adobe alla förväntningar med råge – version 7 är välskriven, snabb och känns modern.
 • Personalköp börjar bli aktuellt. Många frågor i tidningen rätas ut och vi gör reportage hos arbetsgivare som erbjuder Macen som h em-pc. Långtifrån alla gör det, nämligen, vilket vållar stor ilska i på olika håll i Macsverige.
 • Bredband är fortfarande aktuellt, och riskerna ökar i och med OS X, som inte är lika säkert som OS 9. Vi berättar om hur man bäst skyddar sin Mac.
 • IDG köper Macpressen. I över tio år har de båda tidningarna varit hårda konkurrenter, men det visar sig att sammanslagningen fungerar alldeles utmärkt. Målet att göra Sveriges bästa Mactidning kvarstår.


Det här skriver vi om

 • Så surfar du från mobilen med Macen. vi konstaterar att en fungerande lösning kräver rätt telefon och rätt anslutning. Ericsson T68 utses till vinnare i stort test. Vi går även igenom hur man synkar nallen med datorn.
 • Stort fokus på bärbara Macar. Powerbook och iBook testas och är ett hett ämne hela året.


Det här skriver vi om

 • Omar Henriksson som startat och arbetat med projektet Macs to Africa koras till Årets Machjälte med rungande majoritet av MacWorlds läsare.
 • Macen fyller 20 år, vi firar med en stooor artikel.
 • Vi skriver mycket om ljud, och flera artiklar har musikfokus.
 • iMac G5 släpps. Vi är på plats i London och rapporterar från lanseringen, och är även först i Sverige med att testa den nya Macen.

Namn: Valter Bengtsson
Chefredaktör: 2004
Det minns jag mest från min tid: Jag kom ju från MacPressen och hade varit arg konkurrent med MacWorld i tolv år när vi slogs ihop. Det var lite tråkigt på ett sätt men samtidigt en bra lösning när marknaden inte höll för två Mactidningar. MacWorld fick nog en injektion av sammanslagningen.Det här skriver vi om

 • Det märks att forumet och vår webbsajt tagit över som huvudsaklig informationskälla för de flesta läsarna; papperstidningen kan inte längre vara först med het info om nysläppta produkter. I stället fokuserar vi på grundliga och uttömmande tester, och djupare artiklar samt steg-för-steg-guider.
 • Vi startar avdelningen Officeskolan, ett återkommande inslag med tips och tricks i Microsoft Office.
 • »Vi stöder inte en Windowsinstallation på de nya Intelmacarna, men kommer inte att förhindra någon heller« (Apple ett halvår innan Boot Camp släpps...)
 • Apple byter till Intelprocessorer. PowerPC fasas ut. Program måste skrivas om. MacWorld får ta emot säckvis av brev från oroliga och förväntansfulla Macanvändare som undrar hur framtiden blir.


Det här skriver vi om

 • Vi börjar med iLifeskolan, baserad på framgångsreceptet från Officeskolan.
 • Apple släpper förhandsinformation om kommande OS X 10.5 Leopard. Vi följer utvecklingen med stort intresse. När detta skrivs är det lite drygt en månad kvar till den förmodade lanseringen.
 • MacWorlds iPodsidor knoppas av och blir en egen tidning, iPlay.
 • Apple släpper Boot Camp, som gör det lätt att installera och köra Windows på en Intelmac. Nästan lika mycket uppmärksamhet får Parallells Workstation, som gör det möjligt att köra Windows i ett eget fönster, utan att behöva starta om.