Bildorganisatör. Mediekatalog. Katalogiseringsmjukvara. Känner du också hur tristessen kommer smygande längs ryggraden och får huvudet att nicka till av leda så fort orden kommer på tal?
Är det rentav därför dina semesterbilder från i somras ligger i mappen »Ny mapp«, tillsammans med bilderna från kräftskivan 2002 och de inskannade negativen från Lanzarote anno 1983? Då är det hög tid att göra något åt saken.

Med rätt bildorganisatör är det varken tråkigt, svårt eller dyrt att få ett riktigt bildbibliotek. Visst, första gången kan det ta en stund att lägga in alla bilder, men den tiden tar du igen tiofalt nästa gång du letar efter en bild. Och kanske det viktigaste: om du har ordning på dina bilder blir risken mindre att du tappar någon i en städningsrelaterad olycka. Du får överblick över vad du egentligen har för bilder och du kan enkelt sortera bort dubletter och spara plats på disken. Kort sagt: du har allt att vinna och ytterst lite att förlora.

Ju fler format desto bättre
En bra bildorganisatör ska inte bara hålla koll på alla bilder utan ska helst göra det på ett sätt som underlättar för dig att hitta rätt bild. Ett bra gränssnitt är med andra ord livsviktigt – om programmet känns trist och svårjobbat kommer du inte att använda det, och då faller ju hela idén. Vidare bör programmet kunna hantera flera olika filformat. Ju fler desto bättre, men till en viss gräns. För de flesta av oss räcker det att kunna lägga in jpeg- och tiff-bilder, men ett mer avancerat program bör även ha stöd för råformat av olika slag.

För att lätt kunna hitta bilder i efterhand bör det finnas någon form av etikettering, antingen kategorier av olika slag eller möjlighet att förse varje bild med sökord. Datumfunktion är inte dumt heller, gärna en automatisk sådan som utgår från den information som digitalkameran lägger till när bilden tas. Den kallas för EXIF-data, och innehåller en mängd uppgifter som kan vara bra att ha, bland annat iso-värde, vilket motivprogram som användes, bländaröppning och slutartid och mycket annat.

Funktioner är inte allt
Även om inget av katalogprogrammen kan mäta sig med ett fullfjädrat bildredigeringsprogram, uppskattar vi om det finns verktyg för enklare redigering.
I vårt test finns flera olika typer av organisatörer. Allt från enkla bildvisare till avancerade databaser. Från gratis till dyrt. Oavsett om du har hundra bilder eller tio tusen tror vi att du kan hitta ett som passar.


Trots att Shoebox lanserades för över ett år sedan har programmet levt lite i skuggan av etablerade bildkataloger som iPhoto och iView Media Pro. Oförtjänt, eftersom detta är en riktig liten guldklimp. Shoebox suger i sig det mesta i bildväg: jpeg, raw-filer, dng, nef, pdf, tiff, gif utan att knota. Och snabbt går det! Stora bildbibliotek är inga problem, utvecklaren uppger att programmet utan vidare klarar 100 000 bilder. Bilderna läggs i kataloger och den som vill kan skapa flera sådana, till exempel en för privata bilder, en för bilder som används till jobbet och så vidare.

Programmets paradgren är dock kategoriseringen av bilder. Att förse bilder med kategorier eller nyckelord klarar de flesta program. Shoebox går ett steg längre: genom en smart hierarkisk uppgyggnad av kategorierna »förstår« programmet dem bättre. I vårt exempel angav vi till exempel bilmärket »Alfa Romeo«, och programmet visste då att det är en italiensk biltillverkare och att Italien ligger i Europa. Det gör framtida sökningar ofantligt mycket lättare och mer exakt.

Shoebox är extremt välgjort och genomtänkt även på andra plan: kategorierna kan läggas in som märkord för Spotlight, det går att exportera bilderna till arkiv för säkerhetskopiering, låsa privata kataloger med lösenord, betygsätta bilder och så vidare. Våra enda invändningar är att programmet helt saknar redigeringsfunktioner för bilderna, samt det lite annorlunda gränssnittet som tar en stund att sätta sig in i. Men den som orkar lär inte ångra det.

FAKTA
Shoebox 1.6.1
Pris: Från 220 kronor.
Utvecklare: Kavasoft,
www.kavasoft.com.
 Innovativt
Fantastisk kategorisering.
 Saknar ett par viktiga funktioner.Den som söker efter ett enkelt och snabbjobbat program bör kasta ett öga på Picture Arena. Programmet har stöd för de flesta förekommande bildformaten, och jobbar i likhet med Shoebox och iView med egna kataloger – originalbilderna flyttas alltså inte. Presentationen av bilderna är utmärkt, man kan välja mellan listor och tumnagelbilder, och det går snabbt att skapa en överskådlig mappstruktur och sortera in bilderna i rätt fack.

Gränssnittet är mycket pedagogiskt uppbyggt, man känner omedelbart igen sig och kan börja jobba. Det finns också en hel del bra funktioner: via röstkommandon (!) kan man till exempel rotera bilder, det finns en hel drös med effekter som kan läggas på, det går att beskära, skala och skicka iväg bilder via e-post och mycket mer. Och den som vill veta mer om bilderna har ett utmärkt infofönster till sin hjälp.

Tyvärr dras programmet med två stora fel. Kategoriseringsfunktionen är undermålig; alla nyckelord måste skrivas in för hand för varje bild i form av kommentarer, det går inte att skapa en fast kategori som till exempel »bilar« och sedan applicera den på tjugo bilder. Dessutom är programmet lite buggigt, när man klickar på en bild uppdateras till exempel inte alltid exif-informationen i inforutan, Picture Arena har inte uppdaterats sedan november i fjol, och vi hoppas verkligen att en ny version är på väg, för potentialen finns. I dagsläget är det där-emot inte värt pengarna.

FAKTA
Picture Arena 1.3.5
Pris: 220 kronor.
Utvecklare: Iospirit,
www.picturearena.com.
 Snabbt.
 Dålig kategorisering.Att städa upp bland semesterbilderna är en sak, men om man sitter på en dagstidning med femton fotografer och ett flöde på hundratals bilder per dag behövs starka grejor. Photo Mechanic är ett sådant program – proffsigt är bara förnamnet. Den som använder bilderna i ett produktionsflöde kommer att uppskatta de massiva möjligheterna att märka upp bilder: det går att ange allt från prioritet, bildkvalitet, fotografens namn och telefonnummer till sommarstugan, vilken sida i tidningen man har tänkt att bilden ska ligga på – praktiskt taget allt man kan tänkas behöva och lite till. Och det går undan – dels genom att programmet är ruskigt snabbt och dels på grund av att allt är funktionsorienterat. Inget grafiskt lull-lull står i vägen för arbetet.

Därmed inte sagt att programmet är fult: gränssnittet är mycket genomtänkt och trevligt att jobba med.
Photo Mechanic kostar en bra slant, men vi tycker nog att det är prisvärt om man faktiskt har behov av alla funktioner. För hemanvändaren är det däremot lite som att skjuta mygg med luftvärnskanon.

FAKTA
Photo Mechanic 4.4.3.3
Pris: 1 100 kronor.
Utvecklare: Camera Bits, www.camerabits.com.
 Extremt kompetent.
 Dyrt
Snävt användningsområde.Apples iPhoto i all ära, men många som efterfrågar lite fler funktioner har tagit steget till iView Media Pro. Att det blev just det programmet är inte så konstigt egentligen: det är nästan lika lättanvänt som iPhoto, men har en mängd betydligt mer avancerade saker under ytan.

Att ordna in bilderna går som en dans – Media Pro hanterar snart sagt alla bildformat som används idag, även de olika tillverkarnas råfiler som Kodaks dcr, Canons crw och Adobes dng. (Dessutom stöds en massa andra filformat som faller utanför detta test: videofiler, typsnitt, illustrationer och annat).

Media Pro är databasuppbyggt, vilket innebär att all information om bilderna tillsammans med tumnaglar samlas på ett ställe, medan själva bilderna kan ligga kvar i sina mappar på hårddiskar, externa skivor eller var man vill. Det har flera fördelar: dels blir sökningarna extremt snabba och effektiva, dels kan man söka i mappar som för tillfället inte är tillgängliga, exempelvis på externa hårddiskar som inte är anslutna. Nackdelen är att man får se till att inte flytta eller radera originalfilerna manuellt i Findern. (Media Pro uppdaterar löpande sina index, och markerar de bilder som inte kan hittas). Bilder kan märkas upp på ett antal sätt, och inforutan visar all information en fotograf kan behöva utan att det någonsin blir grötigt. Gränssnittet är helt enkelt suveränt: rent, enkelt och användbart till hundra procent.

I likhet med iPhoto erbjuder även Media Pro användbara redigeringsmöjligheter, och en mängd olika exportfunktioner. Det höga priset drar ner betyget ett snäpp, men demoversionen kan användas helt fritt i tre veckor och vi tycker definitivt att du ska ta chansen om iPhoto känns för trångt.

FAKTA
iView Media Pro 3.1.1
Pris: 1 465 kronor.
Utvecklare: iView Multimedia, www.iviewmultimedia.com
Mycket kompetent
Bra funktioner.
Dyrt
Kan vara lite knepigt för nybörjare.


Efter bara några sekunder står det klart: Filebrowse är testets utan tvekan läckraste program. Gränssnittet är helt enkelt så smakfullt och tilltalande att man kommer på sig själv med att klicka och bläddra bland bilderna med ett leende.

Enkelt uttryckt är Filebrowse en Finder med bildorientarad visning. Bilderna visas på ett mycket tilltalande sätt i form av tumnaglar. Klickar man på en bild förstoras den omedelbart upp samtidigt som även informationen om filen dyker upp. Mappikoner innehåller miniatyrer på de bilder som ligger i dem, och backar man i hierarkin studsar den mappen man precis lämnade så att man vet var man är. Mycket snyggt gjort.

Tyvärr uppfyller inte Filebrowse våra krav på en bildorganisatör, vilket i och för sig nog inte var tanken heller.
Det här är ett program att bläddra bland bilderna med. Det går inte att ange nyckelord, sortera bilder i kataloger eller något sådant. Så ska du få någon ordning på bilderna måste du först sortera dem rätt i Finder.

FAKTA
Filebrowse
Pris: 185 kronor.
Utvecklare: R Green Blue, www.filebroswe.com
Överskådligt och snyggt.
Saknar fundamentala funktioner.Det finns en anledning till att många använder iPhoto som standardprogram för bildredigering. Programmet är troligtvis det absolut mest lättanvända bildprogrammet på marknaden som ändå kan bjuda på en hel del användbara funktioner. iPhoto har alltid varit extremt lätt att använda, men drogs tyvärr med en jobbig seghet som ökade exponentiellt i takt med att bildsamlingen växte. Version 6 är mycket bättre på den punkten och klarar stora bibliotek utan att duka under, men är inte lika kvickt i bläddringen som till exempel iView Media Pro.

iPhoto samlar helst alla dina bilder i ett eget bibliotek, och det råder delade meningar om huruvida detta är önskvärt eller inte. Fördelen är att alla bilderna är samlade och nås inifrån programmet – du behöver aldrig någonsin rota runt på hårddisken efter en bild. Nackdelen är att man tappar en del av kontrollen. Dessutom tenderar iPhoto att skapa enorma bildmappar – varje gång man redigerar en bild görs en kopia så att man ska kunna gå tillbaka till originalet i framtiden.

Redigeringsmöjligheterna är de mest avancerade i detta test, och är både kraftfulla och lättanvända samtidigt som resultatet blir bra. Däremot önskar vi att kategoriseringen av bilderna var mer kraftfull, den nuvarande nyckelordsmärkningen är lite för enkel.
Totalbilden är ändå mycket positiv, programmet är snyggt, det nya fullskärmsläget gär det enkelt att jämföra och välja ut rätt bilder och det finns en mängd exportmöjligheter. Väger man in priset – för under 800 kronor får du hela iLife 06 med iMovie, iDVD, Garageband och iWeb - är »prisvärt« årets underdrift.

FAKTA
iPhoto 6.0.5
Pris: 795 kronor, inklusive iLife 06.
Utvecklare: Apple, www.apple.se
Otroligt lättanvänt
Många funktioner
Billigt.
Äter hårddisk
Kräver snabb Mac.
Ett gratisprogram för att hålla koll på bilderna, kan det vara något? Jajamän. JetPhoto Studio är varken ett särdeles kompetent program eller helt buggfritt, och några av funktionerna känns inte färdiga. Men de som fungerar är faktiskt inte dåliga alls!

Upplägget är enkelt: bilderna till vänster och informationen till höger. Via flikar kan man sedan välja mellan en kontaktkarta med tumnaglar eller detaljvy av en särskild bild, inga konstigheter här. De börjar nämligen i infofliken: här kan man välja att visa en detaljerad kalender, antingen med månads- eller veckovy, som visar precis vilka dagar man har bilder från. Om bilden innehåller gps-information (det finns ett fåtal kameror som lägger in detta) placeras den ut på en världskarta, och funktionen för nyckelord fungerar utmärkt. Tyvärr lyckades vi inte själva lägga in gps-information i bilderna, och kalendern innehåller också begränsningar, det går till exempel inte att markera flera dagar åt gången.

En annan begränsning är att endast bilder i jpg-format stöds. Importerar man någon annan bild frågar programmet om det ska konverteras, vilket i och för sig är bra, men vi ser hellre att fler format hanteras rakt av.

Någon fullfjädrad organisatör är JetPhoto inte, men vi kan mycket väl tänka oss att det fungerar utmärkt för vissa specifika behov, till exempel sorteringen av bilder från en resa, eller fotodokumentation av något där tid och datum är viktigt.

FAKTA
JetPhoto Studio 2.3

Pris: Gratis
Utvecklare: Atomix Technologies, www.jetphotosoft.com
Bra kalendervisning
Gps-stöd
Gratis.
Hanterar endast jpeg-bilder
Ofärdigt.


Mediaboard One vill vara ett proffsprogram, men når inte riktigt fram. Det finns i två varianter, en för singelbruk och en för flera användare där en central bilddatabas används, men bortsett från det är funktionerna samma.

Även här märks fokuseringen på proffs – det finns fält där man kan fylla i vad bilden kostade, vem som äger rättigheterna, vad den ska säljas för och så vidare. Bilder kan förses med nyckelord och utförliga beskrivningar, och det finns även en del automatiserade funktioner för detta som dock inte är helt lätta att sätta sig in i. Responsen i programmet är blixtsnabb, det gäller även sökningar, men det går bara att söka i en katalog åt gången. Dumt, eftersom bilderna är tänkta att ordnas i just kataloger som i sin tur samlas i en övergripande databas. Och just databaser är grejen här: Mediaboard kan till exempel kopplas ihop med en SQL-databas och automatiskt utbyta bilder med densamma. En funktion som få hemanvändare lär uppskatta.

Programmet kan importera massor av filformat, även filmer där tumnagelbilder skapas automatiskt. Däremot måste alla filer ha filändelser, om du har bilder från OS9 och tidigare som inte fått ändelser måste dessa läggas in innan Mediaboard vill ha med bilderna att göra. Priset är lågt, och för det här priset kan detta vara det »proffsigaste« programmet för dig som är ute efter ett sådant. Å andra sidan: är du proffs rekommenderar vi att du lägger till en tusenlapp och spanar in iView Media Pro, och som hemanvändare får du mer glädje av Apples iLife-paket.

FAKTA
Mediaboard ONE 1.4.5
Pris: 295 kronor.
Utvecklare: Interservices New Media,
www.mediaboardone.com
Snabbt
Genomtänkt
Billigt.
Yxigt gränssnitt
Snäva proffsfunktioner.Cumulus är namnet på en ytterst professionell databaslösning för bildkatalogisering, där bilder kan sparas på en central databas som hundratals användare kan nå.

Programmet fungerar även på enstaka datorer om man vill, men är så överkurs att utvecklaren då i stället rekommenderar MediaDex som är bättre anpassat för uppgiften.

MediaDex finns i två versioner, där enda skillnaden är att proffsversionen har stöd för fler filformat, även råfiler från systemkameror. I övrigt är funktionerna desamma. Dessa är både många och avancerade, så länge det gäller sortering och katalogisering av bilderna. En stor fördel är också att man kan skapa komplexa arbetsflöden, där olika typer av media behandlas på angivna sätt.

Det hade kunnat vara riktigt bra, men MediaDex faller på sin egen komplexitet. Gränssnittet är under all kritik rent visuellt, programmet är segt som underkyld sirap och det känns som om man måste klicka extra hårt på allt för att saker ska hända. Och själva kategoriseringen eller sorteringen är inte så överlägsen att det är värt pinan.

Behöver du verkligen funktionerna rekommenderar vi iView Media Pro i stället. Övriga hänvisas till valfritt annat program i testet.

FAKTA
MediaDex 1.0 Standard/Professional

Pris: 465/750 kronor.
Utvecklare: MediaDex, www.mediadex.com
Stora anpassningsmöjligheter.
Långsam import
Hög inlärningströskel.ImagePlus gör inte anspråk på att vara något annat än en ytterst enkel organisatör, men misslyckas tyvärr med att nå även ett lågt ställt mål. Programmet kan visa tumnagelbilder, förhandsvisa bilder och sortera in dem i mappar. Och det går att lägga in nyckelord och skapa egna underkataloger. Men allt känns amatörmässigt, gränssnittet är grötigt och ogenomtänkt och helhetsintrycket är inte imponerande.

Utvecklaren meddelar stolt att den nya versionen nu har stöd för dra-och-släpp. Ska vi skratta eller gråta?

FAKTA
ImagePlus 1.6

Pris: 90 kronor.
Utvecklare: VijuSoft, www.vijusoft.com
Billigt.
Saknar fundamentala funktioner.


Fotnot: …och som vanligt är det inte personen som har skrivit artikeln som är personen bakom bilderna. :)