När det grafiska gränssnittet introducerades på bred front under 1980-talet kom det att revolutionera handhavandet av datorer och för alltid ändra människors användning av datorer. Skillnaden mot textbaserade gränssnitt är som bekant enorm, och vi kan nog lugnt sluta oss till att persondatorn aldrig hade fått sitt genombrott bland vanliga hemanvändare om det inte vore för den lika enkla som geniala kombinationen mus och grafiskt gränssnitt.

Och ingen kan förneka att användarvänligheten i ett grafiskt gränssnitt som styrs med ett pekdon av valfritt slag är oöverträffad. Det betyder dock inte att möss är bäst på allt – efter ett tag börjar de flesta av oss att använda kortkommandon i någon form. Vi mjukstartar med kommando-s för att spara, går vidare till kommando-c och -v för att kopiera och klistra in, och innan vi vet ordet av sitter vi och simultantrycker på fler tangenter än vi har fingrar på händerna. Även om det kan ta en stund att lära sig många kortkommandon finns det mycket tid att spara på att slippa lyfta händerna från tangentbordet och rota runt i menyer efter rätt alternativ.

Men allt går inte att nå med kortkommandon: hur väljer man till exempel tre filer, buntar ihop dem till en zip-fil och mejlar iväg till kompisar? Dags att greppa musen och virvla runt i Finder, eller hur? Fel – dags att installera Quicksilver och släppa loss det riktiga djungelvrålet i OS X! Detta är första delen i vår skola.

Extrasnabb pekfingervals
Quicksilver är som en kaka som samlat de godaste russinen från OS X och dess program, men lagt dem allra överst, direkt åtkomliga för dina fingertoppar. För Quicksilver styrs nämligen från tangentbordet. Vi vet, det kan låta som både komplicerat och halvjobbigt eller till och med lite nördigt, men ge det en chans!
»Okej, nu har ni sålt in programmet en bra stund, men vad har man det till?« tänker du kanske. Bra fråga. Svaret är: Till allt! Kanske inte till att mata katten, men det mesta annat.

Konkret uttryckt: Quicksilver kan göra i princip allt du kan göra med mus och kortkommandon i OS X och olika program, fast oftast på en bråkdel av tiden. Det är samtidigt lite svårt att definiera programmet, så vi går direkt på ett exempel:
Säg att du har en bild på din katt någonstans, du kommer inte ihåg vad filen heter, men du är rätt säker på att den har något med »Misse« i filnamnet. Den vill du skicka till din faster vars mailadress du inte kommer ihåg, men du vet ju vad hon heter. Arbetsgången i OS X blir därför något liknande detta: du trycker kommando-f i Finder, skriver »Misse« i sökrutan, väntar på resultaten, hittar rätt fil och drar den till Mail, skriver in fasters mailadress i det nya mailet och skickar iväg bilden. Inte så himla pjåkigt, men vad sägs om detta:

Tryck kommando-mellanslag, skriv »misse«, tryck tab, skriv »mail«, tryck tab, skriv »fast« (som i faster) och tryck på retur. Klart. Det kanske inte ser så väldigt mycket snabbare ut i tryck, men vi lovar att det går på en tiondel av tiden i verkligheten. Plus att du får upp ännu mer fart när du använt Quicksilver i några dagar.

Så hur fungerar då Quicksilver? Hemligheten bakom programmet är moduluppbyggnaden. Quicksilver innehåller en mängd små insticksfiler (pluggar) men allt sköts inifrån programmet: installation, nedladdning, rubbet. Dessa pluggar innehåller instruktioner för en mängd olika program: Mail, ftp-programmet Transmit, Adressboken, Firefox, iCal, Microsoft Entourage – listan kan göras väldigt lång.

I och med att varje program har en egen plugg är instruktionerna anpassade för just det programmet. För Mail kan det röra sig om »skicka e-post«, medan pluggen för iCal gör det möjligt att lägga till nya aktiviteter eller ta bort gamla. Den här uppbyggnaden gör Quicksilver extremt flexibelt, och fristående utvecklare släpper hela tiden nya pluggar till fler program. Så vare sig du vill byta låt i iTunes eller skapa en zip-fil av dina Excelark finns det en funktion för det.

Allt är inte text
Även om Quicksilver styrs med tangentbordet är det tack och lov inget krångligt textbaserat program i den meningen. Till skillnad från exempelvis Spotlight, som mer eller mindre består av en enda textlista, finns riktigt snygga grafiska teman till Quicksilver. Notera pluralformen! Det mest populära utseendet som de allra flesta använder kallas Bezel, och är på grund av sin utformning det som känns tydligast och mest överskådligt. Den som vill kan dock köra Quicksilver i form av en liten kub, en minimalistisk ruta eller till och med i menyradens ställe!

Aktiviteterna som utförs i Quicksilver har alla en gemensam struktur, bestående av två eller tre steg, vilka motsvaras av egna rutor i gränssnittet. Första steget är alltid att välja ett objekt, genom att börja skriva på filnamnet eller aktiviteten i rutan längst till vänster.

Programmet lär sig
Det smarta här är att man inte behöver skriva exakt början på filen, om du har en mapp med bilder från Kap Horn fungerar det lika bra att skriva »Kap...« som »KH«. Här ligger Spotlight i lä – rejält.
Nästa steg är att välja vad man vill göra med objektet, vilket görs i ruta två. Här lägger Quicksilver den smarta sidan till, och föreslår lämpliga alternativ beroende på vad det är för objekt vi har att göra med, och vad man tidigare brukat göra med liknande objekt. Om det är en bild du hittat ska den kanske öppnas, men om du sökt fram en kontakt är det troligtvis ett nytt mejl du vill skriva. Mycket smart, och ännu smartare är att programmet lär sig dina vanor. I början får du kanske skriva »Liselo« för att få fram din mormor Liselotte ur adressboken, nästa gång räcker det med »lis«. Till slut behöver du bara nudda L-tangenten för att Quicksilver ska börja gissa att det är Liselotte du söker.

Ibland dyker en tredje ruta upp också, om du till exempel söker fram en fil och sedan väljer att du vill maila den någonstans är det en fördel att även ange mottagare. Här visar sig ytterligare en av Quicksilvers goda sidor – programmet är mycket flexibelt och det går lika bra att börja med att skriva in personens namn, sedan att du vill maila något och till sist hitta filen som ska skickas. Med andra ord behöver du sällan planera strategiskt för att få det att fungera.

Dags att testa!
Det är en sak att beskriva hur ett program fungerar teoretiskt, men Quicksilver måste upplevas för att man ska få en rättvis bild av möjligheterna. Därför har vi satt ihop ett par stegisar med exempel på vardagliga uppgifter där du med fördel kan använda programmet i stället för Findern eller andra delar av OS X. Lycka till, och ha så kul!


Programmets hemsida finns på adressen quicksilver.blacktree.com
Där hittar du allt du kan tänkas behöva: nedladdningslänk, manualer, ett stort forum med hjälp och tips och beskrivningar av alla funktioner. För den som vill komma igång snabbt finns dock en snabbare länk: getqs.com. Knappa in den i webbläsaren och den senaste versionen av Quicksilver hämtas automatistkt!
Flytta den uppackade filen till programmappen och starta programmet.


Ange snabbkommando
1.
I menyraden finns nu en liten Q-symbol. Gå in i den menyn och välj Preferences. Välj Command, och ange kommando-mellanslag som snabbkommando.Undvik krock med OS X
2. Quicksilver krockar nu med Spotlights förvalda kommando, så öppna Systeminställningar->Spotlight och välj ett annat snabbkommando. Vårt förslag är ctrl-mellanslag.Välj Bezel som utseende
3.
Gå tillbaka till Quicksilver, välj Appearance och välj sedan Bezel som utseende.Välj plug-ins
4.
Välj nu Plug-ins i övre högra hörnet, och kryssa här pluggarna till alla program du har eller tänker använda. Så fort du kryssat för en plugg installeras den och aktiveras automatiskt!Gå igenom inställningarna
5.
Välj nu Catalog. Här anger du vilka ställen som Quicksilver ska rota i när du använder programmet. Det här är en rätt komplex inställning, men som tur är har Quicksilver redan ställt in det mesta. Kolla ändå igenom om dina filer finns med, öka eventuellt sökdjupet (som du får fram genom att klicka på i-symbolen längst ner). Om du senare upptäcker problem med att hitta vissa dokument kan du enkelt dra in de berörda mapparna i fönstret, så läggs de till.

Klart! Stäng inställningarna och Quicksilver är klart att använda. Nu trycker du bara kommando-mellanslag för att få fram programmet, oavsett vilket program du än befinner dig i för tillfället.


Att styra iTunes påminner om att öppna filer och program, men eftersom programmet har en egen plugg i Quicksilver slipper man leta reda på själva musikfilerna, utan jobbar i stället i ett eget gränssnitt:Välj iTunes

1. Börja med att aktivera Quicksilver och välj iTunes. I stället för att öppna programmet, tryck nu på högerpil. Nu kommer det upp en liten meny där du kan välja mellan artister, skivor och så vidare. Navigera med piltangenterna och välj rätt låt, eller sök vidare.


Att starta ett program är bland det absolut enklaste du kan göra med Quicksilver. Men det finns ändå några små knep som du bör känna till. Här är våra tips!Snabbt och enkelt
1.
Tryck kommando-mellanslag för att aktivera Quicksilver. Börja nu skriva på programmets namn, och så fort rätt val kommit upp trycker du på retur.
Öppna dokument

2. För att öppna ett dokument gör du på samma sätt, men nu kan du även välja vilket program det ska öppnas med. Börja skriva på dokumentets filnamn, tryck på tab när rätt fil har valts. Skriv sedan with, vilket ändrar kommandot till Open with, alltså »öppna med...«, och skriv sedan programmets namn. Återigen: det räcker oftast med några bokstäver, tryck retur så fort Quicksilver hittat rätt.


Quicksilver håller koll
3. En smart funktion är att Quicksilver håller reda på vilka dokument du öppnat på sistone. Om du väljer ett program kan du se de senaste filerna genom att trycka på högerpil i stället för retur. Stega sedan fram till rätt fil i listan och tryck retur för att öppna den.


Tabba mellan programmen
4.
Även här kan du kombinera dokument och program valfritt, och till exempel öppna ett Pages-dokument med Textredigeraren eller tvärtom. Använd tab för att byta ruta och välj sedan ett annat program.


Hittills har vi bara använt ett objekt åt gången, men om man vill göra något med flera då? Det går alldeles utmärkt. Hemligheten är att trycka på kommatecknet i stället för retur när du markerar filer. Den markerade filen läggs till en lista, men Quicksilver hoppar inte vidare utan låter dig välja fler. När du markerat den sista trycker du tab eller retur.
1. Aktivera Quicksilver och välj något dokument. I stället för tab, tryck på komma.
2. Fortsätt att söka efter dokument, tryck på komma för varje du vill markera. Du ser att dina val läggs till en liten lista i rutans nederkant, där du ser en miniatyrbild av ikonen. Om du vill ta bort ett objekt trycker du på backsteg.
3. När du är klar, tryck på tab och gå vidare som vanligt.


Nu börjar vi komma in på ett område där det verkligen syns hur mycket snabbare Quicksilver jobbar jämfört med att göra allt manuellt i Finder. Quicksilver kan använda sig av Mails e-postverktyg – utan att överhuvudtaget behöva starta programmet.Aktivera

1. Aktivera Quicksilver och välj vem du vill skicka filen till. Tryck tab.


Send directly
2.Skriv »dir«. Kommandot »Email item...« (Send directly) kommer upp. Tryck tab.
Dokumentet går i väg

3. Välj vad du vill skicka. Tryck retur. Dokumentet går iväg som ett mail med bilaga, men utan att Mail någonsin öppnas. Du kommer därför inte att se i Skickat-mappen att mailet verkligen gått iväg.


Ännu en funktion som inte flyttar filer, utan går direkt på funktionerna i ett program. I vårt exempel ska vi lägga till en ny post i iCals att-göralista, och kommer då i kontakt med Quicksilvers textläge.

Gå i textinmatningsläget
1. Aktivera Quicksilver och tryck direkt på punkt för att komma in i textinmatningsläget.


Skriv din text
2. Skriv in din text, tryck på tab. Skriv nu »iCal« för att välja kommandot Create iCal To-Do. Tryck retur.


Nu är det slutglömt!
3. Öppna sedan iCal och se – en ny att-göralista har skapats. Nu har du ingen att skylla på om du gömmer någonting.


Ett utmärkt exempel på hur Quicksilver hanterar text och program. Här ska vi lägga till en notering på en av kontakterna i Adressboken. Det vanliga är att öppna Adressboken, rota fram rätt kontaktkort, klicka på redigera, och skriva in texten. Så här gör man i Quicksilver:

Hitta rätt person
1. Aktivera Quicksilver, sök fram rätt person. Tryck på tab. Skriv note eller ad eller an, för att få fram kommandot Add note. Tryck på tab igen.


Skriv in din text
2.
Nu fattar Quicksilver direkt att vi ska mata in text och ger oss ett textfält. Textläget behöver alltså inte aktiveras med punkt. Skriv in din text och tryck på retur!

Quicksilverskolan fortsätter inom kort!