Jag har själv använt Photoshop sedan version 3 från 1994, då var lager var den stora nyheten. Sedan dess har jag flitigt använt varje version och sett funktioner byggas in med tiden. Version 4 lade till makron/actions. I version 5 introducerades färghantering och text som var möjlig att redigera i efterhand.

Stort stöd för pluggar
Men trots alla fantastiska funktioner som finns i Photoshop så har där alltid funnits en stark skara amatörer, professionella och företag som skapat insticksprogram, penslar, lagerstilar, filter. Dessa har Adobe villigt berett väg för och gjort så att de varit lätta att installera i programmet. Det stödet är som starkast nu i Photoshop 9, eller CS2 som versionen heter. Du kan själv definiera egna förval i de olika paletterna och skapa egna penslar och stilar. Här tänkte jag gå igenom ett par av de bästa gratisprylarna du kan ladda hem för att göra Photoshop, och dina bildproduktioner bättre. Det finns godis för alla Photoshopanvändare där ute!

Lätt att installera
Hur gör du då när du väl hittat en bra pensel eller funktion? Ja, om den har rätt filändelse och ikon så är det bara att dubbelklicka på den så installeras den i Photoshop automatiskt.
Imenyvalet Edit->Preset Manager... kan du ta bort dem om du inte gillar dem. Där kan du även ladda in nya om dubbelklicka inte var din grej.

Här är några länkar...
PHOTOSHOP FAMILY
www.photoshopfamily.com/resource.html
PHOTOSHOP SUPPORT
www.photoshopsupport.com/tools.html
ADOBE EXCHANGE
www.adobe.com/cfusion/exchange/
1. Nytt dokument

Skapa ett nytt dokument med den storlek du vill ha på penseln

2. Rita en pensel
Rita formen på penseln på ett eget lager

3. Skapa själva penseln
Välj Edit->Define Brush preset...

4. Klart!
Skapa ett nytt dokument och välj penselverktyget. Nu kan du som pensel välja den du just skapat. Lägg på lite shape dynamics och sådant för att leka loss ordentligt.


En uppsättning penslar som ser ut som väldigt fotorealistiska bubblor eller sfärer/kulor. Använd penselinställningarna för att ställa in Scattering och Shape Dynamics för att spruta ut massor med bubblor i olika storlekar när du målar. Undervattenskänslan är total och man undrar nästan vart Nemo är någonstans...
Ladda ner »Bubbleset.abr« här: tinyurl.com/y34aoe


Att få till snygga »gnistringar« i Photoshop har hittills varit ganska klurigt. Jag menar den där effekten som uppstår just när ljuset faller på till exempel ett smycke och det gnistrar till. Med dessa penslar kan man få till de flesta olika ljustrick på ett enkelt sätt. Sätt färgen till vit bara så ser det bäst ut. Lägg till på smycken i foton, i text som ska se lite metallisk ut eller något liknande.
Ladda ner »Stars.abr« här: tinyurl.com/y6terb


Ett perfekt komplement till funktionen »Old Film« som beskrivs längre fram. Lägg till repor och skador på bilden för att få till ett foto som ser riktigt gammal och sliten ut. Lek lite med transparens och storlek på penslarna och även penseldynamiken så får du perfekt resultat!
Ladda ner »scratchsm.abr« här: tinyurl.com/u262g


Lite lagom makaber effekt. Skaparen fotade sina blodfläckar och skapade Photoshop-penslar av dem. Så här är det äkta blod! Perfekt för Halloweenfestinbjudan eller något annat bisarrt.
Ladda ner »blood.abr« här: tinyurl.com/wejbc


Den här är en riktigt tuff pensel men förmodligen med rätt snävt användningsområde. Skaparen skannade in resultatet av att hans printer fick tuppjuck och skrev ut rad efter rad med besynnerliga tecken. Lite lätt psykedelisk grunge-effekt som säkert kan späs på med Grunge Scratches-penseln.
Ladda ner »10.abr« här: tinyurl.com/yfpxvg


Det här är en riktigt rolig action, som tar ett foto och bryter upp det i 25 delar, sätter en liten ram på varje del och lägger på en skugga. Dessutom böjs bilderna lätt så att de ser ut som separata polaroidbilder i ett 5 x 5-mönster. Fantastisk effekt och perfekt för en inledande bild för en avdelning på en semesterfilm, eller varför inte försättsbladet på din fotoportfolio?

Varje del av bilden hamnar på ett eget lager så du kan själv välja att flytta omkring dem, eller lägga på filter enbart på vissa delar. Handlingen tar en bra stund på en högupplöst bild, men det är ett resultat väl värt att vänta på. Funktioner för att lägga bilderna i ett perspektiv medföljer, varav en av dem är den ni ser på bilden. Panos Efstathiadus gjorde makrot.
Ladda ner »The_BnBig_picture.atn« här: tinyurl.com/yd97g2


En mysig funktion för att få ditt foto att se ut som en målning på ett gammalt söndervittrat hus från 1700-talet. Små eller stora bitar av »murbruket« kan tas loss, men läggs på ett eget lager så du kan själv bestämma hur du vill att resultatet ska bli.
Ladda ner »Cracked Wall Paintings.atn« här: tinyurl.com/y3x52d


Få ditt foto att se ut som om det flyter på vatten. Stor egenkontroll och snabbfunktioner för att få färgschemat att se ut som soluppgång, solnedgång och så vidare.
Ladda ner »Big Blue by Panos.abr« här: tinyurl.com/vanj5


Detta är en funktion som kanske borde ha distribuerats som en Photoshop-fil med lager. Funktionen skapar en bild på en pergament-rulle i en förbestämd storlek (500x650 pixlar). Du kan välja att behålla alla lager för att lägga in bild och text. Med tanke på storleken är användningsområdet något begränsat. Men det blir grymt snyggt trots det!
Ladda ner »scroll.abr« här: tinyurl.com/ymdfpc


En del av en liten samling med Actions. En rätt enkel funktion för att få till en lätt papperseffekt från gradients du själv kan skapa för att lägga grunden för hur pappret ska böja sig.
Ladda ner »Special FX Enhanced Vol 10.abr« här: tinyurl.com/yfxxbtGör om dina semesterfoton till frimärken. Du får själv välja land och datum och även placeringen av själva stämpeln. Perfekt för virtuella vykort.
Ladda ner »Stamp v2 by Panos.abr« här: tinyurl.com/y3sdsf


En skön funktion för att få till ett metalliskt utseende på text. Royal Gold ser bäst ut tycker jag. Känns som en typisk funktion för den där åttiotalskänslan för spel-logotyper. Väldigt elegant retro.
Ladda ner »AFX-Free-Metal-PS7« här: tinyurl.com/y639kh


Välj vilken text och typsnitt du vill så sköter den här resten och skapar en väldigt äkta glaskänsla i texten. Låter dig även välja en bild som ska ligga i glaset.
Ladda ner »AFX-Free-Metal-PS7« här: tinyurl.com/y639kh
Perfekt litet manus som skapar fantastisk snö med istappar på bokstäverna. Full kontroll över text, färger, snö och istappar. Alla i olika lager.
Ladda ner »SnowWhite text.atn« här: tinyurl.com/y2bl4h


Det här är en mysig liten action för att lägga på lite repor och skador på en bild, för att skapa det där lite gamla och slitna utseendet. Fördelen med denna är dock att originalbilden ligger oförändrad under de lager som funktionen skapar med reporna på, så efter att dom skapats kan man lätt justera färgmattnad, sepiatoner, kontrast och allt på originalbilder vilket underlättar en hel del.
Ladda ner »OldFilm.atn« här: tinyurl.com/y4gx4v


Alla funktioner som försöker göra att ett foto ser handgjort ut faller oftast på att det finns så många olika sorts foton så det är svårt att få en funktion att passa dem alla. Vectorize är inte en funktion för att få en bild att se tecknad ut, utan se den mer som en Posterize-funktion som ger ett mjukare resultat. Tanken är att färger separeras så att det ser ut som utklipp eller vektorer. Det följer även med en funktion som heter »Cartoon-vectorize« som gör större bandningar och större kontraster, men den faller mer på ursprungsfotot. Fördelen med dessa är att förloppet pausar och ber dig ställa in saker så det ser bra ut, vilket gör att det är enklare att anpassa det till ursprungsfotot.
Ladda ner »Vectorize_by_JennyW.atn« här: tinyurl.com/y8fut5


Tar en liggande eller stående bild i olika storlekar och skapar en spiralrygg på dem så de ser ut ett häfte med flera bilder. Perfekt för att till exempel visa upp en portfolio på nätet!
Ladda ner »SPIRAL BIND portrait.atn« här: tinyurl.com/ux6nt


Om du inte vill köpa Alien Skin för att få till en pusseleffekt på din bild så kan den här funktionen vara något för dig. Den bryter upp din bild i 20, 30 eller 56 pusseldelar . En paus i mitten ger dig möjlighet att ändra lagereffekter på en pusselbit som sedan appliceras på alla bitar vilket ger dig lite fler möjligheter än via Alien Skin. Varje pusselbit läggs även på ett eget lager.
Ladda ner »PUZZLE EFFECTS by PANOS.atn« här:  tinyurl.com/yd97g2


Det här är en funktion för alla som gillar Apples nya »bildreflektioner« som används flitigt. Den är menad för skärmdumpar och tar emot bilder i storlekarna 800x600 och 1024x768 men det funkar med vilken bild som helst i dom dimensionerna. De måste ligga i klippminnet när du startar. Tyvärr kan man inte göra några som helst inställningar.
Ladda ner »AJPimpy’s_Screenshots_1.atn« här:        tinyurl.com/y4yn6lTar en fyrkantig bild och delar upp den i tre sidor av en Rubiks kub. Resulterande bild är lågupplöst dock. Snyggt med landskapsbilder eller bilder med inte så mycket detaljer. Gärna också bilder som inte har en logisk upp/ner sida, eftersom det ser lite underligt ut på ovansidan
Ladda ner »Rubik_s_cube.atn«: tinyurl.com/yylunc


En samling med lagerstilar som är menade att efterlikna Apples Aperture-gränssnitt. Jag vet inte om jag riktigt håller med om likheten, men det är ändå en del rätt fina utgångspunkter för Apple-liknande knappar som passar bäst i en hemsideslayout. Det har ju blivit riktigt populärt att skapa Apple-liknande layouter numera. Photoshops lagereffekter är dock rätt begränsade när det gäller att skapa så kallade »refraction«-effekter (den typiska Aqua-effekten av att ljuset lyser in ovanifrån i en glaskula och lyser upp nederdelen av kulen och skapar en högdager i överkant) så vill man få till det ordentligt så är det fortfarande manuellt jobb som gäller.
Ladda ner »Aperture.asl« här: tinyurl.com/yeplm5