Skype och iChat i all ära, men ibland fungerar det bara inte att använda dessa fristående klienter. Du kanske sitter i skolan där en vrång it-ansvarig inte låter dig installera några program? Eller så har kanske företagets nytillträdde nätadmin elakt spärrat just de portar i nätverket som tjatterklienterna använder? Surt sa räven. Men det finns en lösning – den webbaserade tjatterklienten Meebo!


Med gratistjänsten Meebo kan du chatta på många olika sätt.

Att köra webbaserat kan vara bra också för dig som är ute och reser och inte har med dig en egen Mac i väskan. Att börja ladda ner och installera iChat på Internetcaféet eller hos vänner och bekanta är kanske inte det smartaste sättet att bli populär på. Nej, det är då du öppnar närmaste webbläsare och knappar in dig på Meebo. Tjänsten klarar alla de vanligaste standarderna för snabbmeddelanden: iChat/AIM, ICQ, Yahoo Messenger, Jabber, Google Talk och MSN Messenger.

När man loggat in på en eller flera av nyss nämnda tjänsterna ploppar ett virtuellt skrivbord upp i webbläsarens fönster. På detta låtsasskrivbord samsas i sin tur kontaktlistan och olika tjatterfönster i vanlig ordning. Finurlig Ajaxteknik gör det möjligt att dra, släppa, klicka och peka på saker och ting, trots att man befinner sig på en webbplats. Här finns chattrum, smilisar, avatarer, tillgänglighetsmeddelanden, ja det mesta som hör snabbmeddelanden till. Tyvärr är tjänstens utseende lite trött och påminner av någon anledning om Windows XP. Varför kan man inte få välja ett Macigare tema?

Lite trist är det också att det inte finns stöd för videotjatter à la Skype eller iChat. Men det kanske är att begära för mycket av en gratistjänst av Meebos kaliber. Nej, Meebo är ingen dålig tjänst, det är en kanontjänst!

Fakta

Funktion: Snabbmeddelanden via webben.
Pris: Gratis.
www.meebo.com
Kräver ingen installation.
Finns på svenska.
Fixar många protokoll.
Stöder inte videochatt.