Rengör de skivor du vill digitalisera. Skivborste och en lätt fuktad skivduk tar bort det värsta dammet. Bär skivan spår av ett flertal flottiga fingrar kan det vara värt att införskaffa en skivtvättvätska som finns att köpa i hi-fi-butiker. Om du vill undvika fadäser längre fram i processen är det ett bra tips att lyssna igenom skivorna som ska överföras till datorn. Om det finns grova repor i en låt eller om vissa av skivorna har slitits väldigt hårt, bör du överväga att lägga dem åt sidan. Kolla din skivspelare fungerar som den ska och om nålen behöver bytas.


Den ljudsignal som skivspelaren skickar ut är för svag för att du skall kunna koppla grammofonen direkt till din dator och spela in vinylskivor. Ljudsignalen från skivspelaren behöver förstärkas. Om det finns en ljudingång märkt »Phono« på din stereoförstärkare har den en inbyggd förförstärkare avsedd för grammofoner. Koppla in skivspelaren i förstärkarens phonoingång och ställ förstärkaren i phonoläge.

Använd sedan en ljudutgång märkt »Rec out« eller »Tape« för att skicka ljudet från förstärkaren till din dators ljudingång. Många moderna stereoförstärkare saknar Phonoingång. Därför kan du bli tvungen att köpa en så kallad RIAA-förstärkare för att kunna spela in skivor på din Mac. RIAA-förstärkare kostar från några hundralappar och uppåt.RCA-kontakter och telejack.

Oavsett om du använder en stereoförstärkare eller en RIAA-förstärkare ska signalen skickas via en RCA-anslutning ut från förstärkaren och in i datorn med ett 3,5-millimeters telejack. En RCA–3,5 mm telesladd kostar från ett par tior och uppåt. Ljudingången på din Mac är märkt med en särskild symbol (se bild) eller en ikon som föreställer en mikrofon. Om din Mac saknar ljudingång kan du ändå spela in ljud, om datorn har en ledig USB-anslutning.

En lösning är iMic från Griffin Technologies som är ett enkelt litet ljudkort. En iMic kostar cirka 350 kronor. Observera att ljudsignalen från skivspelaren måste passera en förstärkare av något slag innan signalen når datorns eller det externa ljudkortets ljudingång.Starta programmet »Ljud– /Midi-inställningar«. Applikationen hittar du i foldern »Verktygsprogram« i avdelningen »Program« i Finders huvudmeny. Kontrollera att ljudingången är rätt inställd. Om du ska spela in skivor med hjälp av din Macs inbyggda ljudkort ska du välja »Inbyggt ljud« som in- och utgångskälla för ljudet.

Om du använder ett externt ljudkort väljer du det som ljudkälla. För att vara på den säkra sidan bör du gå in i systeminställningarna, välja »Ljud«, klicka på menyvalet »Ljud in« och välja »Linjeingång, Ljudport linje in«.För att kunna spela in, redigera och spara låtarna från din skivspelare i din Mac behöver du ett inspelningsprogram. Många använder programmet Audacity för att hantera vinylinspelning, sannolikt för att det är gratis. Det är dock en smaksak vilket program man föredrar och vissa inspelningsprogram har smarta funktioner för inspelning av skivor.

Tänk på att inspelningsprogram ofta har reglage för inspelningsvolym och det är där du ställer in hur hög volymen kommer att vara på inspelningen. För stark ingångsvolym leder till oönskad distorsion och för svag signal resulterar i en otydlig inspelning. I båda fallen blir vinylöverföringen oanvändbar. Här gäller med andra ord pröva sig fram till bra kvalitet inspelningarna. I normala fall brukar vi få ett gott resultat om inspelningsreglaget i programmet är inställt på cirka 70 procent.

Saknar ditt program möjlighet att reglera volymen på inkommande ljud, kan du höja eller sänka ingångssignalen genom att öppna »Ljud– /Midi-inställningar« och justera volymreglagen under »Ljud in«. När du spelat in en låt från vinyl till datorn och sparat den på hårddisken konverterar du ljudfilen till mp3-format med iTunes samtidigt som du adderar låten till ditt musikbibliotek.

Audacity
Gratisprogrammet som får allt fler anhängare. Notera att du behöver ladda ned och installera ett LAME-tillägg för att kunna spara ljudfiler i Mp3-format.
audacity.sourceforge.net
Pris: Gratis

Audio Companion
Enkelt inspelningsprogram som är speciellt anpassat för vinylöverföring. Audio Companion har även relativt avancerade filter för att tvätta bort knaster och brus i ljudfiler.
www.ronimusic.com
Pris: Cirka 170 kronor inkl. moms.

Cd Spin doctor
Från producenterna av brännarprogrammet Toast kommer Cd Spin doctor som har flera fiffiga finesser för vinylinspelning, till exempel automatisk uppdelning av olika spår från en inspelad albumsida.
www.roxio.com
Pris: Cirka 275 kronor inkl. moms.

Audio Hijack Pro
Vanligen används Audio Hijack Pro för att spela in svårfångat ljud, till exempel från nätradiostationer.
Funktionen som delar upp en inspelning i mindre delar när det är tyst i några sekunder sparar mycket tid vid vinylinspelning.
www.rogueamoeba.com
Pris: Cirka 300 kronor inkl. moms

Soundstudio 3
Föredömligt överskådlig applikation som passar utmärkt för att digitalisera gamla plattor. I Soundstudio 3 finns funktioner för att reparera inspelningar där det hörs för mycket knaster.
www.freeverse.com
Pris: Cirka 550 kronor inkl. moms.

Clickrepair
Applikation som analyserar din ljudfil och därefter tar bort sprak, knaster och brus. Det tar sin lilla tid, men slutresultatet är ofta värt besväret.
www.maths.anu.edu.au/~briand/sound/
Pris: Gratis

Audioslicer
Om du spelar in en vinylalbumsida i en enda tagning blir det en stor ljudfil. Audioslicer letar upp tystnaden mellan låtarna och delar upp stora ljudfiler i mindre delar.
audioslicer.sourceforge.net
Pris: Gratis

Soundsoap
Ljudtvålen har länge varit standard för att tvätta ljudfiler rena från brus och andra oljud. Soundsoap håller stilen. Nya funktioner introduceras kontinuerligt. 
www.bias-inc.com
Pris: Cirka 885 kronor inkl. moms.

Decrackler
Insticksmodul i formaten Audio Unit och VST till inspelningsprogram. Decrackler städar bort ljudskräp och är ett bra alternativ för dig har program som laddar AU- eller VST-pluggar.
www.ronimusic.com
Pris: Cirka 275 kronor inkl. moms.

Izotope Vinyl

Izotope Vinyl lägger till knaster, skrap och brum för att dina digitala filer, från till exempel cd-skivor, ska få det där mysigt dammiga soundet.
www.izotope.com
Pris: GratisNumark TTUSB
En skivspelare med inbyggt ljudkort och USB-anslutning kan vara en intelligent investering om du har en omfångsrik skivsamling som du vill konvertera till digitalt format. Numark TTUSB har på kort tid blivit standardverktyget när det gäller digitalisering av vinylplattor. Skivspelaren är remdriven, har hastighetsreglage och är dessutom utrustad med en smart ljudingång. Via skivspelarens ljudingång kan du koppla in andra ljudkällor, till exempel ett kassettdäck, och på så vis överföra den där oslagbara mixtapen till din iPod. Kablar och inspelningsprogram medföljer.
www.numark.com
Pris: Cirka 1800 kronor inkl. moms.

TerraTec PhonoPreAmp iVinyl
Externt ljudkort som är specialbyggt för att digitalisera vinylskivor. Produkten är framförallt avsedd för dig som redan har en påkostad och väl fungerande grammofon. iVinyl har inbyggd förförstärkare (RIIA) så det är bara att koppla in skivspelaren och spela in. Kablar och inspelningsprogram medföljer.
www.terratec.net
Pris: Cirka 1200 kronor inkl. moms.