När de första mössen med lasersensor lanserades var vi, liksom de allra flesta datortidningar, exalterade över exaktheten i den nya sensorn. Till skillnad från vanliga optiska möss fungerar lasermöss lika bra på musmattor som på blanka bord, och tappar praktiskt taget aldrig spåret.

I dag krävs lite mer för att imponera på oss. Logitech, som länge varit känt för högkvalitativa möss, går nu på knock och lanserar två möss som utan vidare kvalificerar sig för final i tävlingen »flest knappar per kvadratcentimeter mus«. (Efter att ha testat mössen skulle vi gärna låta den ena av dem gå vidare till förstapriset, en omgång i »Will it blend?«)


MX Revolution finns enbart till högerhänta men även för dem känns den lite för stor i handen.

Kort sagt: fler knappar är inte alltid bättre. MX Revolution, som är den fullstora musen, ståtar med sammanlagt nio knappfunktioner och två rullhjul. På VX Revolution, resemodellen, räknar vi till åtta knappar, ett rullhjul samt ett skjutreglage. Märkligt nog är ändå denna mus mer ergonomisk i upplägget. Kanske beror det på att våra finlemmade händer finner den mindre musen mer bekväm – det är möjligt att en rejäl manskarda trivs som fisken i vattnet med den större och maffigare MX-modellen.
Funktionerna i sig är rätt lika på de båda mössen. MX har ett extra rullhjul placerat vid tummen, men tyvärr sitter det lite för långt bort för att nås helt bekvämt av just tummen. Långa tummar rekommenderas, gärna Uma Thurman-cowboy-långa. (Alla som sett filmen Even Cowgirls Get the Blues från 1993 förstår vad vi menar ...)


VX Revolution är bekväm men dyr.

Drivrutin? Lycka till ...
Logitech bedyrar på kartongerna att mössen fungerar utmärkt med OS X, men att peta ner drivrutiner i samma kartonger är tydligen för jobbigt. Windows-skivan ligger förstås där, men den är inte till någon hjälp. Vi har inget emot att hämta hem drivisar från nätet, men tillverkaren kan väl åtminstone lägga med en lapp med rätt länk?
Efter att ha laddat ner och installerat drivrutinerna kommer dock nästa besvikelse: det är samma gamla Control Center som vi dragits med i flera år nu. Visserligen i en ny version, men några nya, spännande funktioner går inte att hitta.
De som finns fungerar okej, men inte mer. Vi gillar att man kan skapa profiler för program, så att olika knappar får olika funktioner beroende på vad man gör, men Logitech har ändå styrt detta rätt hårt. Det finns en lista på funktioner, men alla går inte att koppla till alla knappar. Dumt, för det finns ju inga tekniska hinder för detta.
Vi störs också av att drivrutinen inte är helt stabil och ibland krockar med den inbyggda i OS X. Inte heller går det att styra Exposé på något bra sätt. Stor miss. Dags för en ny, rejält omarbetad version, om Logitech vill fortsätta att kalla sig för en premiumtillverkare!

MacWorlds köpråd
Det här är två kvalificerade möss med bra kvalitet, men VX är den som passar vår smak bäst. Knapparna är vettiga, musen ligger bekvämt i handen och den trådlösa mottagaren kan förvaras inuti musen när den inte används – vilket samtidigt stänger av musen. Så ska det se ut! MX är för maxad för vårt tycke. Framför allt är den för stor vilket anstränger handleden, vi når inte alla knappar bekvämt och priset är högt. För den som gillar knapphysteri och har stora händer kan MX förstås passa utmärkt. Båda mössen använder dock samma trista drivrutin, och här är det inte en fråga om smak längre. Ny version, tack!

Fakta

Funktion: Trådlös lasermus.
Tillverkare: Logitech.
Pris: 745 kronor.
Systemkrav: OS X 10.2.8, usb-port.

Massor av funktioner.
Batteriindikator på sidan.

Endast för högerhänta.
För stor.
Medelmåttig mjukvara.

Betyg: 6 av 10

Funktion: Portabel lasermus.
Tillverkare: Logitech.
Pris: 595 kronor.
Systemkrav: OS X 10.2.8, usb-port.

Bekväm.
Mottagaren förvaras i musen.

Dyr.
Medelmåttig mjukvara.