Analogin mellan MMORPG:n (eller onlinerollspel på ren svengelska) och droger är lika gammal som utsliten. En bättre jämförelse är lördagsgodis. Jag försöker intala mig själv, som mina dagisfröknar gjorde, att jag borde spara på det goda till helgen. Annars får jag besök av Karius och Baktus.

Nu råkar jag dessvärre inte vara så rädd för tandtroll. På samma sätt har jag svårt att hålla mitt World of Warcraft-spelande på en mänsklig nivå. »Bara ett quest till« blir lätt »Hoppsan klockan är visst redan 05.30«. Tiden rusar iväg när man har roligt, och med alla nyheter som The Burning Crusade innebär vet jag inte om jag kommer att kunna springa ikapp den igen.

En av de större nyheterna är det nya yrket jewelcrafting. Precis som den svenska översättningen juvelerare antyder, handlar det om att tillverka smycken. Ringar, halsband, trinkets och så vidare. För att tillverka föremålen krävs dels metaller. Med andra ord är »mining« det rekommenderade andrayrket för aspirerande juvelerare. Dessutom krävs också kristaller och ädelstenar för det riktigt fina smyckena. Tigerseye, Jade, Lesser Moonstone etc. Stenarna har tidigare varit en mindre pärs att hitta. Det säkra alternativet har varit auktionshuset, där det gått för stora summor pengar. Principerna om utbud och efterfrågan är trots allt lika självklara i Azeroth som i den riktiga världen.
Juvelerare har dock hjälp av förmågan prospecting – inte helt olik disenchanting. Med prospecting kan man hacka sönder obehandlad malm i jakt på ädelstenar. Malmen förstörs i processen, men kvar blir en glimrande smyckesten.Bling, bling

Till en början handlar jewelcrafting just om att producera bling bling för att pressa upp statusen. För spelare i de lägre levelregionerna kommer de därför som en skänk från ovan.
Så småningom får juvelerna andra användningsområden. I The Burning Crusade introduceras även Item Sockets. Vissa föremål, så som svärd och rustningar, har fickor – Item Sockets. Fickorna kan med fördel stoppas med juveler och kritsaller, slipade och bearbetade av en juvelerare, för att pressa upp sina förmågor. Har man turen på sin sida – eller snarare kunskapen om vilka juvelkombinationer som är giftigast – kan fyllda fickor vara pricken över i:et på en redan farlig rustning.

En annan underbar nyhet är att alla yrken har fått tjockare receptböcker. Tidigare har de hantverksgjorda föremålen tappat sin glans när leveltaket 60 nåtts. De nya recepten ger dock skäl för att fortsätta utöva sitt yrke även i de högre levelregionerna.
En stor del av diskussionen inför The Burning Crusade har handlat om Outland, spelets nya område. Leveltaket har höjts från 60 till 70 och spelare med level 58 och uppåt bör styra kossan mot dimensionsporten som leder till de nya områdena. Nya quests, nya instances och nya raid dungeons.

Spelets nya områden kommer dock till ett högt pris. Särskilt för de spelare som otaliga gånger kämpat sig igenom Molten Core, Black Wing Lair och andra raid instances, i jakten på de absolut bästa rustningarna. Väl på andra sidan portalen visar sig mödan vara vatten värd. De episka föremålen – lila föremål, det vill säga spelets ovanligaste och ofta bästa – degraderas till gröna, och är inte längre lika åtråvärda.Två nya raser

Med andra ord är de stora raid instansernas dagar räknade. Det finns inget som helst incitament till att besöka Azeroths raid dungeons längre. Risken är att det inom kort börjat växa mossa i Black Wing Lair. Belöningarna man får kan omöjligt mätas med dem i Outlands nya instanser. Dessutom slipper man att kivas med 39 andra spelare om de bästa skatterna. I och med The Burning Crusade har raid gruppernas maxstorlek minskat från 40 till 25.
Två nya raser introduceras. De demonlika Draenei på Alliancesidan, och de bildsköna Blood Elfs på Horde-sidan. Båda har varsitt startområde. Bloods Elfs börjar i Eversong Woods på Eastern Kingdoms nordliga spets. Draenei har sitt hem på Azuermyst Isle, väst om Kalimdor. Detta innebär förstås två nya startområden, och två nya huvudstäder.

De nya raserna har varit en stor vattendelare. Vissa omfamnar de nya bundsförvanterna, andra skyr dem som pesten. Att en så pass vacker ras som Blood Elfs skulle ställa sig i The Hordes led har varit en nagel i ögat på många. Särskilt med tanke på att de tidigare fraktions­exklusiva klasserna paladins och shamaner nu kan åtnjutas av båda läger, tack vare de nya raserna.
Vad det diskuterats lite om att är faktumet att det tillkommit nya områden för spelare mellan level 10 och 20. Detta innebär att allas hatområde, The Barrens flitigt upptrampade stäpper, reduceras till en mindre parentes. Faktumet att man slipper sätta sin fot för femtioelfte gången i The Crossroads och göra samma quest alla gör på resan är befriande. Att börja om från ruta ett kanske inte är en så dålig idé, trots allt.

Det är självklart aldrig talan om ett helt nytt spel. Det expansionen gör, som namnet skvallrar om, är att fläska ut världen rejält. Mer än vad en patch kan gör, men mindre än en uppföljare. Ingenstans är detta lika tydligt som på spelets PVP-servers.
Systemet nollställs och en ny arenaliga drar igång. När du väl nått level 70 öppnas portarna till gladiatorarenorna och belöningarna som väntar de starkaste krigarna är av de finaste laget. Särskilt efterlängtade är också de öppna slagfälten i World PVP. Varje område i Outland har nya utmaningar som väntar de spelare sugna att piska motståndarfraktionens små bakdelar rosa.Slut vid 70?

Trots att jag vet att det i slutändan handlar om finslipningar och förbättringar kan jag inte hjälpa att uppleva The Burning Crusade som ett helt nytt spel. En ocean av nya vapen och recept, fantastiska nya områden att besöka, och en mörk portal att stiga igenom när tiden är kommen. Den naggande frågan »Vad gör jag efter 60?« är som bortblåst och jag önskar inget hellre än att så småningom sätta mina alvfötter på Outlands magiska mark.
Jag inser att jag kastar sten i glashus här. Den nya frågan blir förstås »Vad gör jag efter 70?«. Det är ett senare problem.

Fakta


Speltyp:
Expansion/MMORPG.
Utvecklare: Blizzard.
Distributör: Vivendi Universal.
Systemkrav: G4 933 MHz, 512 MB RAM, grafikkort med 32 MB VRAM, 10 GB ledigt hårddiskutrymme, 4x CD-ROM, internatanslutning.

+ The Burning Crusade kan vara din bäste vän...
…och din värsta fiende. Räkna inte med att få mycket uträttat med expansionen installerad på datorn.

Betyg 9/10