Igår kunde vi berätta om Steve Jobs öppna brev till skivbolagen. Jobs förklarade där att företagets digitala kopieringsskydd, FairPlay, uppkommit som ett resultat av krav från skivbolagens sida. Alla låtar som säljs via iTunes Store är utrustade med FairPlay, och kan som en följd av detta inte spelas på fler än fem olika Macar – eller på någon annan musikspelare än Apples egna iPod.

Jobs skrev i sitt brev att Apples hållning är att drm spelat ut sin roll, och uppmanade skivbolagen att avskaffa skyddet till gagn för alla inblandade.

Nu svarar den amerikanska skivbolagsorganisationen RIAA på kritiken. RIAA, som gjort sig känt genom alla stämningar av fildelare, anser inte att kopieringsskyddet kan avskaffas. I stället uppmanar organisationen Apple att licensiera FairPlay till andra aktörer i branschen, så att fler musikspelare än iPod ska kunna spela låtar sålda via iTunes Store.

Mitch Bainwol, styrelsemedlem och chef för RIAA, menar att ett sådant drag mycket effektivt skulle underlätta för konsumenterna, om det nu verkligen är det Apple vill.

– Vi hyser inga tvivel om att ett teknikföretag så sofistikerat och smart som Apple skulle kunna samarbeta med musikindustrin för att genomföra förslaget, hävdar Bainwol i ett uttalande.

Läs mer på The Globe and Mail
RIAA:s webbplats

Fakta

RIAA står för står för Recording Industry Association of America, och är en intresseorganisation som arbetar för att tillvarata amerikanska skivbolags intressen.
RIAA har flera gånger stämt såväl skapare av fildelningstjänster och enskilda användare som har gjort upphovsrättsskyddat material tillgänligt för andra via internet. Skadeståndsmålen har i flera fall blivit mycket uppmärksammade.

En motsvarande organistation, MPAA – Motion Pictures Association of America, arbetar för att skydda filmbranschens intressen.

De närmaste svenska motsvarigheterna är Ifpi och Antipiratbyrån.