Senatorn Carl Kruger kommer från New York, och har just lämnat in ett uppmärksammat lagförslag som kan komma att realiseras inom en snar framtid. Den bakomiggade orsaken är att flera människor omkommit då de ouppmärksamt gått rakt ut i vägbanan – på grund av de lyssnat på musik eller pratat i mobilen.

Det är i första hand i Albany som lagen kommer att införas och den träder i effekt på onsdag nästa vecka.

"Vill du lyssna på din iPod kan du sitta och lyssna på den.Vill du gå i parken, njut av den. Vill du jogga runt med den, bra för dig men du skall inte gå över gatan och utsätta dig själv och andra för fara" säger senator Carl Kruger. 100 dollar är bötesbeloppet (700 kr).

Även den populära mobilen Blackberry förbjuds i samma veva även om det är "iPod-oblivion" (iPod-dagdrömmeri) man i första hand vill komma åt..

Lagen skall gälla alla typer av portabla elektronikprylar som fångar användarens uppmärksamhet och hindrar full uppmärksamhet på trafiken. Mobiltelefoner, MP3-spelare och annat blir alltså riskfyllt att använda i Albany om du går omkring i stan. Ett videoinslag om lagen från WCBS-TV finns att se här.