Känslorna var blandade när vi packade upp Logitechs högtalarpaket X-540. Bortsett från att det formligen myllrade av högtalare i kartongen var de vid en första anblick väldigt anspråkslösa; små svarta plastlådor i form av beskurna mjölkkartonger. Bashögtalaren är dock monterad i en rejäl trälåda och ser om inte respektingivande så i alla fall seriös ut. Heder till Logitech som låtit bli att montera blinkande dioder överallt.
De tekniska specifikationerna är inte överväldigande: fem satelliter med dubbla tvåtumselement och bashögtalaren med en golvriktad 5,25-tumskon med basreflexport. Vi har sett liknande uppställningar som kostat skjortan och låtit som en strandradio från tidiga åttiotalet.
X-540 är dock inte dyra alls: rekommenderat cirkapris ligger på en tusenlapp, men det finns gott om webbutiker som kränger iväg hela rasket för mindre än åtta hundra. Prisvärt som attan – under förutsättning att ljudet är okej. Och ljudet är mer än okej!
Faktum är att vi undrar om det går att få bättre ljud till datorn för det här priset. Datorhögtalare har ofta ett rätt hårt ljud med lite övertydlig diskant, men X-540 upplevs som mycket behagliga att lyssna på. Mellanregistret kunde varit aningen varmare, men som helhet får ljudbilden utan tvekan med beröm godkänt. Basen är inte avgrundsdjup, men tillräckligt fyllig för att mullra rejält i spel och ge en extra dimension till explosioner och liknande.

Kopplingsproblem
Den stora haken är i stället hur högtalarna kopplas till Macen. De flesta pc-burkar har nämligen ljudkort med separata utgångar för front-, bak- och centerhögtalare, och det är också så X-540 vill ha det. Problemet är att ingen Mac har sådana utgångar idag. X-540 har visserligen ett så kallat matrisläge där en vanlig stereo-signal pumpas ut i alla högtalarna, det fungerar bra men man missar det äkta surroundljudet med effekter som till exempel panoreras ut från en högtalare till en annan, som flygplan som flyger över huvudet på en i spel. Den optiska ljudutgången på en Mac kan hantera surround, men X-540 har ingen optisk ingång. Återvändsgränd. Lösningen är att använda ett separat ljudkort. Griffin har ett passande som heter Firewawe, och det var också det billigaste vi hittade. Tyvärr kostar det fortfarande en slant, (närmare bestämt runt 900 slantar), och slutnotan blir dubbelt så dyr. Fast ett motsvarande högtalarpaket med optisk anslutning kostar ännu mer.

MacWorlds köpråd
Att X-540 låter bra är det ingen tvekan om, med tanke på priset är det här sällan skådad prisvärdhet. Men anslutningen till Mac är ett stort problem, även om det förstås inte bara är Logitechs fel. Slutomdömet blir trots allt att högtalaren inte är helt självklar för Macanvändare – men om du är ute efter 5.1-ljud är det här ändå den hetaste kandidaten i denna prisklass. Om du är villig att betala mer bör du spana in högtalare som kan ta emot Macen digitala/optiska signal.

Fakta

Funktion: 5.1-högtalarkit
Tillverkare: Logitech
Pris: 800 kronor.
Systemkrav: Ljudutgång, men separata fram/bak/center-portar rekommenderas.

+ Fyllig bas
+ Lågt pris
+ Centern kan monteras på skärmen

– Kräver rätt ljudutgångar
– Ingen optisk ingång

BETYG: 8 av 10