Året som gått var fyllt med stormar kring DRM-skyddat material. Skivindustrin har försökt med alla medel att återfå kontrollen över musikfiler men verkar nu inse att slaget är förlorat.

En av de få ställen där DRM-skydd verkligen fungerat är förstås Apples iTunes Store. Försäljningen är rekordstor och trots att skivindustrin spelar med försöker de samtidigt finna andra lösningar där de själva och inte Apple bestämmer reglerna.

Under ett möte i Cannes har representatnter för de fyra största skivbolagen uttalat att normala MP3-versioner av deras musik kan komma att börja spridas så snart som inom ett par månader.

"Vart och ett av dessa stora bolag kämpar med fördelarna och nackdelarna att köra vidare med MP3-filer utan några som helst restriktioner" sade John Kennedy, chef för International Federation of the Phonographic Industri. "Jag tror att detta år blir ett år av experiment" fortsatte han.

Skivbolagen kan alltså tvingas kapitulera inför miljoner musiklyssnande fildelare och nu försöker de finna sätt att ändå dra in sina vinster fast utan skyddade filer. Ledorden är "Fair Use" vilket inte inkluderar vidareförsäljning av filerna.