1. Avslutar program genom att stänga fönstret
Windows skiljer sig från OS X när man ska stänga av program. I Windows avslutas som regel ett program automatiskt när det sista fönstret stängts. Inte i OS X, där man själv måste göra det valet. Varje program som är igång tuggar i sig lite internmine (eller mycket), så kom ihåg att avsluta program du inte använder via kommando-Q eller från Arkivmenyn.


2. Drar hem program och kör från skivavbilden
Om du laddar hem program från sajter som Macupdate (en sajt som för övrigt ingen Macanvändare bör missa) får du nästan alltid hem det på en så kallad skivavbild, ofta med en filändelse av typen .dmg. En skivavbild, eller »disk image« som det heter på engelska, är egentligen en rätt underlig sak vars existensberättigande kan diskuteras. Funktionen är dock en enkel: du laddar hem en fil, när du dubbelklickar på den monteras på skrivbordet precis som en cd-skiva, diskett eller hårddisk, och kan även matas ut genom att dras till papperskorgen. Programmet som ligger på skivavbilden kan du med fördel dra över till programmappen, så att du i fortsättningen slipper montera skivavbilden varje gång du vill använda programmet. Sedan behöver du inte skivavbilden mer.3. Låter halvt nedladdade filer ligga kvar och drälla över hela skrivbordet

Om du avbrutit nedladdningar i webbläsaren, packat upp komprimerade filer utan att radera originalet och så vidare är det lätt hänt att skrivbordet blir helt överlastat med ikoner. Som ny användare är det inte alltid lätt att veta vad alla filer egentligen är för något, och många nybörjare har därför skrivbordet fullt med dokument som de tror att datorn behöver till något. Men det gör den inte! Sådant som OS X behöver ser OS X till att placera på bättre platser än skrivbordet. Ta ett djupt andetag och rensa redan idag.


4. Tror att skrivbordsbakgrund och skärmsläckare är samma sak
Låt oss reda ut det här en gång för alla: skrivbordsbakgrund är den bild du ser på skrivbordet när du använder datorn, den som alla ikoner ligger på. Kallas ibland för tapet eller wallpaper på engelska. Eller desktop picture, vilket också är termen du bör använda om du letar sköna bilder på nätet. Skärmsläckare är den bild, bildspel eller animation som går igång när du inte använder datorn på ett tag. Kallas screen saver på engelska, och mynnar från crt-epoken då bildrörsskärmarna kunde ta skada av att visa en statisk bild alltför länge.


5. Använder Googlesökfältet i Safari för att skriva webbadresser
Många (alltför många i alla fall) använder Googlefältet i Safari för att leta efter adressen till hemsidor de kan adressen till. Alltså skriver in till exempel macworld.se som en sökning. Lite som att ringa nummerupplysningen och be att bli kopplad till ett nummer man sedan bokstaverar. Kan du en adress är det betydligt snabbare att bara skriva in den direkt i adressfältet i webbläsaren. Och du vet väl att det oftast går att skippa www-delen? Samt att du kommer till www.exempel.com om du skriver in bara ordet exempel? Och att – överkurs – »av« tar dig direkt till altavista.com?


6. Raderar markerad text och skriver ny
Återigen ett litet tidsbesparande tips: Om du markerat text kommer den att ersättas med ny text så fort du börjar skriva. Det finns alltså ingen anledning att först radera den markerade texten med backsteg.


7. Låter alla nya mappar heta »Ny mapp«, »Ny mapp 2« och så vidare...
En klassiker. Du vet väl att du kan döpa om mappar genom att klicka en gång på namnet eller markera mappen och trycka på retur? Inte? Då vet du det nu. Således finns ingen ursäkt längre för alla de anonyma mapparna som skräpar omkring överallt. Nästa gång du skapar en ny mapp, döp den direkt till »Bästa partylåtarna« eller »Kaos i backen 1984«.


8. Struntar i säkerhetskopiering
Macen må vara en fantastisk dator, men den är fortfarande gjord av samma delar som andra datorer, med de fysiska begränsningar det innebär. Om du använt datorer ett tag har du förmodligen redan upplevt en hårddiskkrash, annars är det bara en tidsfråga. Många av oss som har regelbundna kopieringsrutiner har lärt sig detta den hårda vägen, men det är onödigt att förlora information!


9. Letar efter menyer i fönster
Har du precis bytt bort Windows och letar efter menyerna i varje fönster som öppnas? De finns inte där: I OS X finns som regel bara en enda menyrad, som byts ut beroende på vilket program som används.


10. Använder ctrl som kommandotangent
Ännu en Windowsvana som kan ta ett tag att jobba bort. På Macen används kommandotangenten för de flesta kortkommandon. Kommandotangenten är den med ett fornminnesmärke på, och om du har ett Appletangentbord finns det även ett äpple på. Förresten, snabel-a får du fram med alt-2, så sluta leta efter den där hemska alt gr-knappen!


11. Använder inte kortkommandon
Är du rädd för kortkommandon, och tycker att det känns betydligt tryggare att välja saker via menyer? Då tycker vi att du åtminstone ska lägga ett kortkommando på minnet, nämligen kommando-S som sparar det dokument du jobbar med. När det börjar kännas naturligt att spara kan du gå vidare med kommando-Q (avsluta), C (kopiera), V (klistra in), X (klipp ut), H (göm aktivt program) och alla andra i den takt som passar dig. Vi lovar att du kommer att spara massor med tid, och dessutom får du den där känslan av att behärska din dator!


12. Är en sådan person som svarar på spam
Spam är ett otyg, som vi hatar lika mycket som läkemedelsbieffekter, burkchampinjoner och kalla somrar. Tillsammans. Anledningen till att spam fortfarande existerar är dock enkel: det fungerar. Det räcker med att en person av hundratusen mottagare sväljer betet och beställer en produkt för att det ska löna sig att skicka ut dessa gräshoppssvärmar till brev. Skojarna är ofta duktiga, och brevet kan vara mycket personligt skrivet, adresserat med ditt namn och allt. Därför: får du ett e-postmeddelande från en avsändare du inte känner igen, där budskapet är att du ska köpa något, investera pengar i världens mest lukrativa aktie eller bara skicka vidare till alla du känner – gå inte på lurendrejeriet.


13. Laddar hem exe-filer och försöker installera
Nej, nej och åter nej. Exe-filer är till för Windows och fungerar inte på Mac. Alls. Någonsin. Det är inget fel, inget är trasigt, det är bara så att det inte fungerar. OS X och Windows använder sig av olika programtyper, men ofta finns program för båda operativsystemen. Så om du har ett favoritprogram för Windows som »även finns för OS X« är det alltså inte just det exemplaret du har på pc:n, utan en motsvarande version som du laddar från samma ställe där du hittade exe-versionen.14. Sparar alla filer på skrivbordet

Safari och många andra webbläsare lägger nedladdade filer direkt på skrivbordet. Det betyder inte att de måste, bör eller ska stanna där. Tänk på skrivbordet som ett riktigt skrivbord: det du jobbar med nu får ligga framme, resten sorterar du in i skåp och lådor. Skapa ett gäng nya mappar, döp dem rätt och sortera in dina dokument. Belöna dig själv med ett glas äppelcider när du är klar.


15. Installerar ett program på nytt varje gång det ska köras
De flesta program till OS X består av en enda ikon som enkelt dras till programmappen. Vissa vill dock gärna breda ut sig över hårdisken, och kommer med ett eget installationsprogram som lägger alla programdelar på rätt ställen. Ett vanligt nybörjarfel är att missta installeraren för det egentliga programmet, och således installera programmet varje gång man vill använda det. Om du är osäker: kolla i programmappen! Finns programmet där är det redan installerat och klart att köras.


16. Blandar ihop skräppost med raderad post i Mail
Skräppost är post som till sin natur är skräp, till exempel oönskade reklamutskick, erbjudanden om att förstora kroppsdelar, investera i diamanter eller köpa en guldklocka för en spottstyver. Dessa ska fångas upp av skräppostfiltret i Mail, om du aktiverat det, och de som inte fångats upp kan du hjälpa på traven genom att klicka på knappen skräppost. Kom bara ihåg att inte använda den här knappen när du vill kasta vanliga e-postmeddelanden från bekanta, eftersom Mail då tror att det rör sig om skräppost och spärrar alla framtida brev från den avsändaren. Brev som är skräp är alltså inte skräppost per definition, och vi tycker nog att Apple kunde löst det hela lite mer pedagogiskt.


17. Ställer frågor till sökmotorer
Dagens sökmotorer är rätt intelligenta, och många klarar av frågor av typen »Hur många människor bor det på Grönland?«. Det är däremot inte det effektivaste sättet att formulera frågan på. Tänk på att sökmotorn har läst igenom massor med sidor och indexerat ord och fraser som den tror är viktiga, och försök att pricka in dessa själv. Tänk alltså snarare på hur svaret kan vara formulerat; troligtvis står det något om »på Grönland bor det...« eller kanske »Grönlands befolkningsmängd är...«. Sök direkt efter sådana formuleringar, så får du garanterat bättre resultat.


18. Inte tömmer papperskorgen – eller inte hittar rätt papperskorg
Filer i OS X tas bort i två steg: först slängs de i papperskorgen, där de ligger tryggt tills papperskorgen töms. Anledningen är att det kan vara bekvämt att kunna slänga dokument och sedan låta dem ligga ett tag innan de tas bort helt om det skulle visa sig att man var lite för snabb med sopkvasten. Enkelt, om det inte vore för att det finns flera papperskorgar: Flera program i OS X har nämligen egna korgar där slängda saker hamnar, till exempel iPhoto och Mail.
Dessa måste också tömmas ibland (om man vill frigöra utrymme på hårddisken förstås), och framförallt är det där man ska kolla om man vill få tillbaka en fil som man inte hittar i vanliga papperskorgen.


19. Låter bli att slänga program som inte har avinstallerare
Det här är en av de finesser som gör OS X så enkelt att använda. Vill du slänga ett program du inte använder längre, men hittar inte någon funktion för avinstallation? Det kan bero på att det inte finns någon – dra bara programmets ikon till papperskorgen. Det är allt.20. Använder enbart ikonläget

Att visa mappars innehåll som ikoner (som symboler, för att vara noggrann) är snyggt, men inte det mest effektiva sättet att navigera på. Om du inte redan gjort det: prova att visa innehåller som lista eller kolumner. Speciellt det sistnämnda läget rekommenderas varmt. Öppna ett fönster i Finder och välj vy i menyn Innehåll.


21. Blandar ihop delete med backsteg
Lika bra att vi reder ut det en gång för alla: backsteg är knappen ovanför returtangenten, med en pil som pekar åt vänster. Delete (eller radera-tangenten) har en pil som pekar åt höger, eller bokstäverna DEL på. Backsteg suddar åt vänster, det vill säga det du nyss skrivit. Delete suddar åt höger, vilket alltså blir det du inte skrivit än. Äh, du fattar.


22. Dubbelklickar på fönster för att maximera dem
Fönsterhanteringen i Windows skiljer sig från den i OS X, och OS X skiljer sig i sin tur från OS 9 och tidigare versioner av Mac OS. I och med OS X försvann möjligheten att fälla ihop fönster till enbart en namnlist, dubbelklick suger numera in fönstret i dockan. Någon maximera-funktion som i Windows finns överhuvudtaget inte på Macen; ett klick på knappen med plustecknet drar ut fönstret till den storlek som OS X tror är bäst beroende på innehållet.


23. Tror att OS X är totalt oförstörbart
Windows kraschar ofta, OS X aldrig. Windows går på knäna av alla virus, maskar och trojaner, OS X är helt oberört. Apples reklam är effektiv, och visst finns det ett mått av sanning i den. Men även OS X behöver en dos underhåll då och då. Ställ in Programuppdatering att kolla efter uppdateringar regelbundet, och lämna ibland datorn på över natten så att den får köra sina underhållsrutiner. Och att installera varje hemmagjort systemtillägg du hittar på nätet är att be om problem.


24. Dubbelklickar på alla webbsidor
Inget jättemisstag, men onödigt. Dubbelklickar gör man på ikoner på skrivbordet och i mappar, samt till exempel på ord man vill markera i en text. Länkar på webbsidor (även om de ser ut som ikoner), menyalternativ, knappar i dialogrutor, tumnagelbilder, verktygsrader i program och annat klickbart räcker det med att klicka på en enda gång.


25. Missar att använda finesserna i OS X
När du är nybörjare på OS X känns allt nytt och spännande, för att efter en tid börja kännas hemtamt. Bra, det är precis så det ska vara. Men sluta inte att gå på upptäcktsfärd! När du fått kläm på Dashboard och Spotlight kan du titta närmare på alla funktioner i menyalternativet Tjänster, lära dig att spara pdf-filer i dialogrutan Skriv ut, spela schack med röstkommandon eller något annat. För varje ny sak du lär dig blir din Mac lite roligare att använda!

LÄS MER HÄR