För ett kort tag sedan släppte Cisco en trådlös ip-telefon som de valde att kalla iPhone, ett namn som de sedan länge haft rättigheterna till. Så när nu Apple släppte en produkt med samma namn antog de flesta att de fått ett godkännande från nätverksföretaget. Så är dock inte vara fallet och nu har en process inletts.

När nyheten om Apples telefon nådde världen skickade Cisco direkt ut ett meddelande om att de lämnat över ett avtal som de hoppades få påskrivet. Men det föll tydligen inte i god jord då de bara en dag senare lämnade in en stämningsansökan i Kalifornien.

Cisco hävdar att Apple under flera år har försökt få dem att släppa på namnet, men att de aldrig riktigt kommit överens. De säger sig därför vara förvånade över att Steve Jobs ändå valde att igår presentera en produkt med namnet iPhone.

Juristen Andrew Baum, som specialiserar sig på varumärken, säger att det är väldigt ovanligt att företag lanserar produkter som så tydligt gör intrång på någon annans varumärke.

Apple själva anser att Ciscos rättigheter inte sträcker sig till mobiltelefoni, utan enbart till trådlös dito. Således är det fritt fram för dem att använda namnet för den nya produkten.

Bland kommentarer till stämningen märks spekulationer om att Cisco valde att lansera en produkt med namnet iPhone för att få en starkare position mot Apple om det hela skulle bli en domstolssak. I synnerhet som de haft namnet i sex år och aldrig tidigare utnyttjat det.

Noterbart är att Apple ändrade namnet på sin mediastation från iTV vid initiala presentationen till Apple TV när de visade upp den slutgiltiga versionen. Kanske är inte iPhone det namn vi kommer se när den når butikerna i juni.

Källa: Bloomberg
Pressrelease: Cisco tror på överenskommelse
Pressrelease: Cisco lämnar in stämningsansökan