Nej, det är ingen ny Iphone som har lanserats, tyvärr. Det här är en artikel från 2007. Men så här såg det ut när den allra första Iphone presenterades för exakt tio år sedan. Läs vidare om du vill se hur mycket som hänt sedan dess. Och hur lyriska vi på MacWorld var över de nya häftiga funktionerna (internet!) och de coola spec:arna (upplösning på 320 x 480 pixlar, omg!)Apple har återigen överträffat alla förväntningar och släppt en produkt som inte ens de vildaste rykten nått upp till. Nya iPhone kommer helt utan knappar och erbjuder högklassig musikfunktion tack vare iPodfunktionalitet. Men tyvärr är det bara GSM och EDGE som stöds. Lyckligtvis finns ett trådlöst nätverkskort i den.

Allting på enheten styrs genom att röra fingrarna i speciella mönster, ungefär som man på Macbook skrollar genom att föra två fingrar över musplattan. Genom olika grepp kan man alltså styra också de vanliga funktionerna utan knappar.

Enheten känner dessutom av hur du håller i telefonen och anpassar sig beroende på om den är i liggande eller stående läge. Vidare förstår den att du tänker inleda ett samtal när du lyfter den till örat och stänger då av musik som spelas.

Allting drivs av en speciell version av OS X och mjukvaran som följer med är imponerande. Många av programmen Macanvändare vant sig vid finns med, exempelvis webbläsaren Safari och Widgets. Givetvis finns också möjlighet till epost. Dessutom gratis, tack vare ett samarbete med Yahoo.Under demonstrationen visade Steve Jobs bland annat upp bildvisningsprogram, musikfunktionen och hur det ser ut när man använder Internet på maskinen. Framför allt Google Maps fick gott om tid på skärmen. Givetvis visades också en hel del video.

Inte oväntat syncar den med Apple OS X och såväl adresser och kalenderuppgifter som musik i iTunes går att skicka över med några enkla knapptryckningar. Även film, epost och och anteckningar följer med.

Den tunna enheten är, trots sin imponerande teknik, inte mer än 11 millimeter tjock. Och då har Apple ändå lyckats klämma in en kamera på två megapixel, en iPodkoppling och möjlighet att använda lurar med 3,5 millimeterskontakt.I övrigt är telefonen 115 millimeter hög och 61 millimeter bred. Vikten ligger på överkomliga 135 gram.

Tyvärr får vi ge oss till tåls lite till. Telefonen når USA i juni och Europa först senare i år. Den amerikanska versionen kommer dessutom att låsas till leverantören Cingular, vilket försvårar gråimport.

Det inbyggda batteriet räcker till 5 timmar med video, samtal och Internetsurfande, men om man håller sig till enbart musik räcker det upp till 16 timmar.Priset för 4 gigabyte hamnar på 3 500 kronor och för 8 gigabyte betalar man 4 200 kronor, omräknat i svenska pengar, men räkna med ett påslag på någon dryg femhundring när den kommer till Sverige.

Apples ambition är att ta en procent av marknaden under 2008. Detta motsvarar ungefär 10 miljoner enheter.

Förutom iPhone presenterade Apple dessutom en liten blåtandssnäcka som kommer att erbjudas tillsammans med telefonen.HÅRDA FAKTA:
  • GSM 850/900/1800/1900 + EDGE
  • Bluetooth 2.0
  • Trålöst nätverkskort som stödjer 802.11b/g
  • Upplösningen 320 x 480 på en 3,5 tum stor skärm
  • Kamera som klarar 2 megapixel
  • Välj mellan 4 och 8 gigabyte utrymme
  • 11 millimeter tjock och 135 gram tung

Åsikt: "Min mamma för en iPhone"