Det hela gäller ett patent för att "ladda ned musik och video samt förmågan att spela musik och video på en apparat" vilket naturligtvis är essentiellt för Apples iPod och iTunes Store men också för en hel industri. Vissa anser att patentet är det viktigaste sedan många år för musik- och mobiltelefonindustrin samt speciellt för Apple.

Herr Starkweather är en patentjurist som 1996 hjälpte en uppfinnare i Vermont att formulera ett patent för en uppfinning som gällde möjligheten att spela musikfiler från datorn på ett elektriskt piano. Uppfinnaren själv var tveksam till att ta patent men Starkweather som var specialist på patent såg en del möjligheter som uppfinnaren själv missat och formulerade patentet så att det nu täcker all nedladdning av musik och video.

"Ibland är det enkelt att bryta ned en uppfinning i dess viktigaste beståndsdelar" säger Starkweather, "det är därför det är mer konst än vetenskap att skriva patent och det kräver kreativitet".

Apple har gjort upp i godo med förre patentinnehavaren och verkar nu enligt ett pressmeddelande som Starkweather sänt ut vara ägaren av patentet. "Framtiden för hela mobiltelefonbranschen, iPoden och PDA-industrin påverkas av detta. Det är miljarddollarpatentet. Jag tror att Apple med detta patent i handen så småningom kommer att jaga varje mobiltelefonföretag, filmmakare, datortillverkare och videoproducent för att få royalties på varje nedladdning av inte bara musik utan också filmer och videor."

Innan dessa uttalanden var det oklart hur det gått i förhandlingarna i den beryktade konflikten mellan Apple och Contois, ett fall som fått viss uppmärksamhet redan tidigare. Huruvida Apple kommer att försöka profitera på patentet eller ej lär vi snart få reda på, det ger dock företaget en bra förhandlingssits gentemot filmbolagens inträde på iTunes Store.