Liksom i övriga världen så är upphovsrättsfrågor en het potatis i Australien. Mest debatterat är ett nytt lagförslag som i korthet går ut på att det ska bli olagligt att inneha utrustning som kan användas för piratkopiering.

Skulle lagförslaget gå igenom skulle det kunna innebära att en person som äger en video, dator eller mp3-spelare kan få böta upp till 65 000 australienska dollar (motsvarande 350 000 kronor) eller dömas till fängelse i upp till fem år.

Justitieminister Philip Ruddock har sagt att syftet med lagen inte är att sätta dit "vanligt folk" utan de som sysslar med piratkopiering i större skala. Men trots alla försäkringar om att lagen inte kommer att missbrukas är många ändå oroliga.

Enligt Brian Fitzgerald, som är chef för juristutbildningen på Queensland University, kommer en stor majoritet av Australiens befolkning att klassas som kriminell om lagen går igenom. Till exempel skulle en tjej som laddar upp en film på Youtube där hon mimar till sin favoritlåt kunna ådömas kraftiga böter för brott mot upphovsrätten enligt det nya lagförslaget.

Räkna med en rejäl debatt de närmaste månaderna tills det blir dags för de australiensiska parlamentsledamöterna att ta slutgiltig ställning i frågan.