I Europa kan vi fortfarande inte åtnjuta de tv- och filmerbjudanden som finns på iTunes. Därför går det oss lite förbi vad som sker med denna relativt stora företeelse. Några siffror finns inte tillgängliga när det gäller hur många program och avsnitt som köps per månad men att det handlar om mer än en miljon kan man utgå ifrån.

The Office var på väg att läggas ned när NBC plötsligt hade ett kontrakt med Apple och iTunes. TV-serien blev snabbt populär på iTunes och sedan dess finns inga planer på att lägga ned serien. "Jag vet inte säkert om serien fortfarande skulle sändas utan den förstärkning som kom via iTunes" säger Angela Bromstead, chef för NBC Universal Television Studio.

Hon säger vidare: "Bara ett visst antal avsnitt hade beställts men när det gick att köpa via iTunes och blev en sådan framgång gav det oss en annan möjlighet att se dess sanna potential".

Eftersom iTunes får allt större betydelse för TV-serierna händer det oftare att produktionen anpassar sig till iTunesformatet och fler producenter uppmärksammar iTunes som en arena att arbeta för. Jag har själv haft möjlighet att ladda ned alla avsnitten av "Lost" och "Desperate Housewives" och tycker att det är som att se på TV. Andra program jag provat är "Monk" och "Eureka" och jag tycker det är ett utmärkt sätt att välja och titta på TV-program, speciellt nu när upplösningen är högre än tidigare.

Med kommande iTV kan iTunes betydelse komma att öka än mer och förhoppningsvis kan vi snart även vara med i leken även här i Sverige.