Själv undrade jag lite vad Apple höll på med när den första iPoden kom ut. Bra med extra hårddiskutrymme och det där med MP3 kan väl vara kul men helt såld var jag inte. Nu har produkten visat var skåpet skall stå och Apple har lyckts navigera sig hit med bra affärssinne, tur och envishet.

Att ha ett slutet system ger full kontroll och är det bra nog accepterar kunderna detta. Till och med Microsoft tvingas nu pröva samma recept (Zune) men utan en lysande produkt blir det svårt. Apple har i alla fall lyckats knyta musiken till sig via iTunes och inget annat företag har haft en chans att hämta in detta försprång. Nu är kunderna nöjda med sitt val av spelare men Apple måste se till att de fortsätter vara nöjda med vad som erbjuds att fylla dem med för att behålla greppet.

Sällan har en liknande produkt sålt så mycket så snabbt. Sonys Walkman-kassettbandspelare var en enorm succé men iPoden slår till och med detta rekord. På bara 5 år har iPoden gjort vad som tog Walkman-spelarna 15 år. Dagen till ära kommer Internet att fyllas av hyllningar och beskyllningar runt iPoden och en del länkar till detta finner du nedan.

Vad kommer härnäst? Steve Jobs kan se vad en produkt har för förtjänster och vad den saknar. Vad gör en Steve Jobs med en produkt som mobiltelefonen? Hur blir det med en video-iPod och hur knyts allt samman med bland annat den kommande "iTV"?

Om fem år kan allt handla om en helt annan Appleprodukt men vad som än sker kommer iPoden att gå till historien som en fenomenalt framgångsrik produkt. Vi säger grattis på femårsdagen.