Leander Kahney har dykt djupare i informationsträsket för att få en klar bild av hur det hela gick till och skriver en relativt detaljerad artikel om vad han funnit. Visste du till exempel att det var Phil Schiller som bestämde att iPoden skulle ha ett klickhjul?

Men varför valde Apple att skapa en musikspelare? Tydligen var det för att de som redan fanns var så usla, i alla fall enligt Greg Joswiak, chef för marknadsföring av iPoden. Apple såg en möjlighet att använda sig av sitt egna Fire-Wire format för snabb överföring av musik då de spelare som fanns använde sega USB-teknologin.

I sin jakt på rätt hårddisk reste Apple till Japan och besökte Toshiba som just utvecklat en 1.8 tums hårddisk. Under mötet förklarade Toshiba att de faktiskt inte hade en aning om vade de skulle använda den till. "Kanske i en liten bärbar dator?" sade de. Apple hade dock funnit den felande länken och startade på allvar att designa prototyper.

Man snickrade sedan ihop vad man kunde av olika beståndsdelar och den 23 oktober 2001 lanserades den första iPoden i Apples högkvarter.

Jag råkade själv vara i Los Angeles just då och blev inbjuden till tillställningen men kunde inte komma då jag inte kunde arrangera en bil för resan just de dagarna. Jag visste inte heller att det handlade om en MP3-spelare eller att alla som kom fick en att ta med hem plus en bunt CD-skivor. (En av anledningarna till att spelaren fick så mycket positiv respons i media).

Idag ångrar jag förstås att jag inte fick till det för det vore tufft att ha en av de allra första iPodarna som minne.