Enligt Tobin Smith, grundare av ChangeWave Research och utgivare av ChangeWave Investing, väntar en historisk övergång inom datorvärlden tack vare Apples Intel-baserade utbud. "Tagande av så stora marknadsandelar händer bara inte i PC-världen. Våra siffror visar att Apple ökar mycket kraftigt."

I denna senaste undersökning finner de att 37% säger sig vara mer benägna att köpa en Mac, tack vare Intel-processorerna. Detta skall jämföras med 19% i juni 2005, just när det stod klart att Apple byter processorer.

Andelen bärbara Apple-datorer ökade med 3% till 12% bland de tillfrågade under tiden juli till september. De sensste 90 dagarna minskade dock andelen köpta stationära Macar med 4% till 7%. Planerade köp av stationära Apple-datorer ökade 4% till 18% och gick ned 2% för bärbara Macar till 17%. ChangeWave har dock funnit ett tydligt mänster av ökad trolighet för köp av Apple-datorer samtidigt som faktiska köp också ökat.

Samma siffror för HP är för stationära ned 4% till 22% och bärbara upp 5% till 13%. För Dell är siffrorna för stationära 41% (oförändrat) och för bärbara ned 6% till 40%, den lägsta siffran för Dell på över ett år.

Enligt IDC skall Apples marknadsandel i USA vara 4.8% under det andra kvartalet med 7.7% för bärbara och i hela världen har Apple en marknadandel på 2.5%. Enligt undersökningen kan detta komma att ändras drastiskt de kommande tre månaderna.