Nyligen avslutade ju Apple övergången till Intel-processorer i och med lanseringen av Mac Pro. I början av september togs så de sista G5-modellerna bort från Apple Store. Det var nog många som trodde att det draget skulle sätta rejäl press på Adobe att släppa Intel-optimerade versioner av sina program. Men nu tyder det mesta på att Adobe jobbar på i sin egen takt och förmodligen kommer inte nästa Creative Suite förrän i maj 2007. Åtminstone om man ska tro analytiker på Wall Street.

Visserligen funkar Adobes existerande program någorlunda under Rosetta-emulering, men för de som arbetar professionellt med trycksaker och liknande behövs så mycket datorkraft som möjligt. Därför lär de hålla fast vid sina G5:or ett tag till.

Historiskt sett har kopplingen mellan Adobe och Mac varit väldigt stark. Det dröjde till exempel många år innan Photoshop kom i en Windows-version. Men det senaste årtiondet har Adobe gradvist flyttat fokus från Mac till Windows. I dagsläget så står mjukvara till Mac för endast 20 procent av företagets intäkter.

Förra året köpte Adobe upp konkurrenten Macromedia och därför förväntas Creative Suite 3 innehålla betydligt fler program än i dagsläget. Det kan vara en av förklaringarna till den långa väntetiden; det borde rimligtvis ta tid att få de olika programmen att funka bra ihop. Exakt vilka före detta Macromedia-program som kommer ingå i CS3 är ännu oklart. Men att Dreamweaver och Flash kommer att ingå är nästintill självklart.

Även om CS3 inte dyker upp förrän i maj så är det möjligt att andra Adobe-produkter dyker upp tidigare. Det står ju redan klart att Acrobat 8 kommer att börja säljas i november. Näst på tur står nya Photoshop Lightroom, men det blir förmodligen på andra sidan årsskiftet.