Amerikanen Daniel Eran har stört sig på diverse påståenden om Microsofts kommande mp3-spelare Zune. I en krönika på sajten Roughly Drafted tar han därför upp tio myter om Zune och iPod som helt enkelt inte stämmer eller som har förvrängts av media. Även om man kan tycka att en del av hans kritik andas lite väl mycket anti-Microsoft så är det ändå en läsvärd krönika (se länk nedan).

I korthet går Daniel Erans kritik ut på följande:

1. Påståendet att Zune har en skärm som är mer lämpad för filmer stämmer inte riktigt. I själva verket så är skillnaden högst marginell med 3,0 tum för Zune jämfört med 2,5 tum för iPod. Man behöver bara hålla iPoden några centimeter närmare ansiktet för att den upplevda storleken ska bli densamma. Men eftersom de har samma upplösning så är bilden skarpare på iPoden.

2. Påståendet att man kan se filmer i widescreen på Zune stämmer inte heller helt och hållet. Det handlar i själva verket om att sträcka ut en vanlig 4:3-bild, något som de flesta filmälskare starkt ogillar.

3. Påståendet att man kommer kunna spela upp alla möjliga filmer på Zune stämmer inte. Microsoft kommer inte sälja film på nätet på samma sätt som Apple gör på iTunes Store och huruvida man kan lägga in eget filmmaterial är högst osäkert. Från Microsofts sida så tror man inte att folk kommer vilja se annat än musikvideor eller liknande på Zune. Man till och med betonar att Zune är en musikspelare och inte en filmspelare.

4. Påståendet att man kan göra precis lika mycket med en Zune som med en iPod stämmer inte heller. Zune saknar stöd för ljudböcker, podcasting, anteckningar, kalender och spel.

5. Påståendet att Zune ger lika mycket hårdvara för pengarna som iPod stämmer inte heller. Daniel Eran tar upp exemplet med det som ser ut som ett klickhjul, men som i själva verket är en knapp. Dessutom har du bara en modell på 30 GB att välja mellan om du vill ha en Zune. Apples iPod finns i storlekar från 1 GB upp till 80 GB.

6. Påståendet att man kan fritt dela med sig av musik från en Zune till en annan stämmer inte heller riktigt. Sanningen är den att man kan föra över låtar till en kompis, men han/hon får bara lyssna på låten max tre gånger innan den försvinner från spelaren. Priset för denna finess är sämre batteritid.

7. Påståendet att Zune kommer säljas till riktiga vrakpriser stämmer inte heller. I själva verket så kommer Zune kosta lika mycket som motsvarande iPod. Till och med tillbehören kommer kosta lika mycket.

8. Påståendet att Microsoft kommer tjäna grova pengar på låtförsäljning stämmer inte heller. I själva verket så handlar det inte ens om försäljning av låtar. Kunderna på Zune Marketplace kommer erbjudas att hyra låtar för 15 dollar i månaden, dvs 180 dollar om året. När du avslutar abonnemanget kommer dina låtar att magiskt försvinna. Daniel Eran tror inte att särskilt många kommer att lockas av det konceptet.

9. Påståendet att allmänheten är väldigt spända inför ankomsten av Zune stämmer inte heller. Visst har det skrivits en hel del om mp3-spelaren i medierna, men de flesta som satt in sig i ämnet har varit skeptiska.

10. Påståendet om att Zune kommer finnas i brunt stämmer i och för sig. Men hur många kommer vilja ha en brun spelare?

Nåväl, vi får väl se hur det går när Zune lanseras i USA den 14 november.