Det verkar som om skandalerna kring Sonys defekta batterier aldrig tar slut. Det som började med att Dell och Apple återkallade över sex miljoner batterier har sedan fortsatt med ytterligare en miljon batterier från Toshiba, IBM, Lenovo och Fujitsu. Och för varje vecka som går är det än fler bärbara datorer som upptäcks ha ett defekt batteri. Så sent som igår så utökade till exempel Dell sitt återkallningsprogram med ytterligare 100.000 batterier.

I ett försök att en gång för alla bli kvitt de defekta batterierna har nu Sony gått ut med en uppmaning till ett dussintal datortillverkare att återkalla batterier. Förmodligen innebär det att vi kan anta att problemet finns hos i stort sett alla bärbara datorer som sålts de senaste åren.

Det som kan hända om man sitter med ett defekt batteri i datorn är att det isolerande skiktet mellan bränslecellerna punkteras av mikroskopiska metallpartiklar. Normalt så leder det till kortslutning och att datorn helt enkelt stängs av. Men i vissa fall kan det istället leda till överhettning med risk för brand som följd. Så de som vill vara på den säkra sidan bör verkligen kolla upp om de har en bärbar Mac eller PC som har ett defekt batteri. För att göra det så behöver man gå in på tillverkarens sida och jämföra serienummer. Sedan kan det ta några veckor att få ett ersättningsbatteri hemsänt kostnadsfritt.

Tidningar i Japan uppskattar nu att kostnaden för Sony att byta ut alla defekta batterier kommer att hamna på drygt 500 miljoner dollar (över 3,5 miljarder kronor). Skandalen kommer väldigt olägligt för Sony som precis genomgår ett kostsamt omstruktureringsprogram med massuppsägningar och fabriksnedläggningar som följd.