Testad produkt: Yamaha THR-10II
Pris: 4 407 kronor hos Amazon Sverige

När en gitarrist själv får välja kommer hen 99 gånger av 100 att välja en rörförstärkare. Och visst, det är ett val som inte går att klandra. En rörförstärkare på hög volym är oslagbar. Kruxet med en rörförstärkare är att de ofta är sjukt stora och ännu tyngre.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det här är en skrivbordsförstärkare som är lätt att bli kär i. Den levererar visserligen inte tillräckligt med ljud för att kunna användas om du spelar live eller befinner dig i replokalen. Men det är en förstärkare som kan leverera ett stort ljud på låg volym, vilket gör den perfekt för skrivbordet.

Positivt

  • Bra ljud
  • Många möjligheter att justera ljud och effekter
  • Snygg

Negativt

  • För klen för att använda som ”riktig” förstärkare

En Marshall-topp väger ungefär 25 kilo. Sedan ska du ha ett högtalarkabinett som väger mellan 25-55 kilo. De är dessutom stora som tusan samt väldigt dyra.

MacWorld rekommenderar

En annan nackdel är att det är hart när omöjligt att spela med låg volym på en sådan best. Peta upp volymen till 1,5 och grannarna kommer att klaga.

Skrivbordsförstärkare

Yamahas THR-10II är en digital skrivbordsförstärkare som kan emulera ljudet från en stor förstärkare. Och den kan göra detta utan att du väcker hela grannskapet.

Förstärkaren är både smidig och snygg, framför allt när den är påslagen, då glöder fronten med ett ljus som påminner om rören i en klassisk förstärkare. En kromad bygel på ovansidan gör att den är enkel att bära med sig. Måtten är 368 x 183 x 140 millimeter och den väger tre kilo.

Yamaha THR-10II
Foto: Petter Ahrnstedt

Två stycken 3,1-tumshögtalare matas med sammanlagda 20 watt. Detta gör att du kan få den att låta relativt högt om du vill. Ljudet är imponerande bra för sin storlek.

Ovansidan är bemängd med ett antal kontroller och in- respektive utgångar. Det sitter också en pytteliten display på ovansidan som i regel är avstängd. Bredvid den sitter knappen Tempo/Tuner. Ett dubbeltryck ger dig en metronom att hålla takten till, ett långt tryck aktiverar stämningsfunktionen, som med pilar visar hur stämskruven ska dras för att stämma gitarren.

Yamaha THR-10II
Foto: Petter AhrnstedtEtt långt tryck och du får hjälp med att stämma gitarren.

En ratt märkt ”Amp” låter dig välja olika typer av förstärkare. Allt från rent ljud till vrålande distorsion finns. När du väl har valt vilken förstärkare du vill använda kan du justera ljud och effekter med en mängd kontroller. Det finns flera olika kombinationer du kan välja mellan.

Enter Ipad

Knappen för effekter är indelade i fyra sektioner: chorus, flanger, phaser och tremolo. Vill du ha exemplevis phaser är 25 procent av kontrollen tilldelad funktionen, genom att vrida på kontrollen inom det dedikerade området kan du ändra effekten, vrider du förbi den angivna området hamnar du på flanger och så vidare. ”Men om jag vill ha phaser, flanger och chorus, hur gör jag då?” kanske vän av ordning frågar sig.

Yamaha THR-10II
Foto: Petter AhrnstedtPottarna är uppdelade i sektioner för olika ljud eller effekter.

Jo, Yamaha THR-10II har bluetooth och det finns en riktigt bra app för den. Parkopplingen är busenkel. Sätt på förstärkaren, starta appen och klicka på bluetooth-ikonen i det övre högra hörnet och godkänn parkopplingen. I appen kan du enkelt lägga på flera olika effekter samt såväl kombinera som finjustera dessa. Har du en Mac med M1 kan du även köra appen i den.

Yamaha THR-10II
I appen kan du kombinera ljud på flera olika sätt, samt välja vilken typ av högtalarlåda den ska emulera.

Lagra ditt perfekta ljud

En minnesbank låter dig lagra fem olika ljud. Dessa ljud lagras i förstärkaren, inte i appen. Vilket är hur bra som helst då förstärkaren har snabbåtkomst till dessa. Du kan alltså med ett enkelt tryck få tillgång till dina inställningar. Appen låter dig också välja mellan olika högtalarkabinett. Dessa gör rätt liten skillnad, men de finns i varje fall.

Yamaha THR-10II
Foto: Petter AhrnstedtDu kan spara upp till fem inställningar som du sedan når snabbt med ett knapptryck.

På baksidan finns en usb-port som låter dig ansluta förstärkaren direkt till din Mac. På så vis kan du spela in förstärkaren direkt i Garageband eller Logic Pro. Bra tänkt!

Yamaha THR-10II är en rolig förstärkare som låter dig leka med olika ljud på en rimlig volymnivå. Den är lika bra för nybörjare som den är för ”shredders” och är en pryl vi varmt kan rekommendera.

Specifikationer

Tillverkare: Yamaha
Modell: Yamaha THR-10II
Anslutningar: 1 x1/4, aux, 1 x 3,5 millimeter hörlursingång, usb, bluetooth
Effekt: 2 x 10 watt
Mått: 368 x 183 x 140 mm
Vikt: 3 kilo
Pris: 4 407 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5