Använder du datorn – och inte Icloud – för att säkerhetskopiera din Iphone och/eller Ipad? Då har du kanske märkt av att den de senaste månaderna har börjat be dig fylla i enhetens lösenkod oftare än tidigare.

”Fyll i din lösenkod för att lita på den här datorn” är en dialog som länge har kunnat dyka upp på Iphone och Ipad, och när den tidigare har kommit mer än någon gång ibland har det berott på att något blivit fel i databasen som sparar betrodda datorer.

Men den här gången är det ingen bugg utan tvärt om: En buggfix. När säkerhetsforskaren Csaba Fitzl uppmärksammade Apple på att skadeprogram på Mac i teorin kan kringgå skyddet av IOS-backuper valde företagets utvecklare en mycket grov lösning. Istället för att lita på datorn en gång måste du fylla i lösenkoden för varje enskild backup till dator (men inte till Icloud), förklarar utvecklarna av Imazing i ett blogginlägg.

Det här innebär att automatiserade backuper med programmet Imazing inte längre fungerar, varken över wifi eller kabelanslutet, och som Tidbits påpekar: Det riskerar att göra användare mindre försiktiga med att fylla i lösenkoden, eftersom de måste göra det stup i ett för daglig säkerhetskopiering.

Användare som irriteras av förändringen kan lämna en kommentar till Apple på www.apple.com/feedback/iphone/ eller fylla i en buggrapport på feedbackassistant.apple.com.