Den 12 januari slutade populära alternativa Twitter-appar som Tweetbot ochTwitterific plötsligt att fungera. Eftersom andra, mindre kända appar fortsatte att fungera började användare och utvecklare misstänka att det var medvetet från Twitters sida och inte ett tekniskt fel.

Men den senaste veckan har ingen av utvecklarna bakom dessa appar fått någon respons från Twitter på frågor om vad som pågår, och det enda uttalandet från Twitter var en tweet från företagets utvecklarkonto om att det nu ska ”börja applicera länge existerande regler, vilket kan få vissa appar att inte fungera”.

Nu till slut har företaget avslöjat det många misstänkt: Tredjepartsklienter för Twitter är portade med omedelbar verkan. Reglerna för Twitters programmeringsgränssnitt (api) har ändrats så att det inte längre är tillåtet att använda det för att bygga alternativa klienter till Twitters egna.

Paul Haddad, huvudutvecklaren av Tweetbot, skriver ironiskt på Mastodon att han inte visste att ”sedan länge existerande” betyder sedan några timmar tillbaka. Craig Hockenberry, grundaren av Icon Factory som utvecklar Twitterific, skriver ett argt och ledset blogginlägg om hur ovärdigt slutet kom, utan någon chans att tacka och säga farväl till alla trogna användare.