Som om usb och thunderbolt inte kunde bli mer förvirrande med sjukt många olika hastigheter (från 5 Gbps till 40 Gbps) och funktioner möjliga med samma ”usb c”-anslutning.

Men var bara lugn. Ur en Apple-användares synvinkel är det inte mycket nytt i thunderbolt 4 jämfört med thunderbolt 3, som det är bakåtkompatibelt med.

I sina M1 och M2 Macbook-specifikationer skriver inte ens Apple thunderbolt 4, utan listar det som ”thunderbolt/usb 4” inklusive thunderbolt 3. För de snabbare M1 Pro och M1 Max Macbook Pro-modellerna listas portarna som full thunderbolt 4. Detta beror troligen på att Pro/Max-versionerna av M1 har stöd för fler externa skärmar, till skillnad från M1- eller M2 Macbook.

Läs också: Så väljer du rätt Ipad för dina behov

Apple Thunderbolt 3 usb4

Vad är skillnaden mellan thunderbolt 3 och thunderbolt 4?

Thunderbolt 4 är bara annorlunda för Windows-datorer, vars thunderbolt 3-varianter ofta var funktionsbegränsade, medan Apple alltid gav sina användare samtliga funktioner i thunderbolt 3.

Thunderbolt 3 på en bärbar Windows-dator kan sakna hela 40 Gbps bandbredd, eller kanske inte har stöd för flera skärmar eller strömförsörjning.

Japp, det är synd om pc-användare.

Thunderbolt 4 kräver obligatorisk certifiering oavsett dator, vilket innebär att Windows-användare fick alla funktioner som Apple-användare fick med thunderbolt 3. Så det går att säga att thunderbolt 4 standardiserar thunderbolt 3 för alla datoranvändare.

Om din Mac ”bara” har thunderbolt 3 behöver du inte oroa dig. Det är bara det att Windows-datorer slipper begränsningar. Tidigare kunde pc-tillverkare hävda teoretiska specifikationer, men inte leverera allt de kunde genom att bara vara ”kompatibla” snarare än ”certifierade”.

Det bör noteras att de senaste Macbook-datorerna med Apples eget M1-chip har en betydande begränsning: de kan inte köra mer än en extern skärm. Det finns dock en lösning som gör att M1 Macbook kan driva mer än en extern skärm.

För thunderbolt 3 krävdes stöd för en extern 4k-skärm, medan thunderbolt 4 måste ha stöd för två 4k-skärmar eller en 8k-skärm.

Thunderbolt 4 är också en mer datasäker teknik, eftersom den kräver Intel vt-d direkt minnesåtkomst (dma)-skydd, även känd som ”dma remapping”.

Vad mer? Jo, thunderbolt 4 kräver pcie (peripheral component interconnect express) med 32 Gbps för lagringshastigheter upp till 3 000 MBps, vilket är dubbelt så mycket som minimikraven för thunderbolt 3, även om Apples senaste Macbook redan hade detta. Några av de tidiga thunderbolt 3 Macbook-datorerna hade mindre bandbredd tillgänglig på thunderbolt-portarna på höger sida.

Här pratar vi om den del av den totala thunderbolt-bandbredden som allokeras för pci express-dataöverföring. thunderbolt 4 kan använda upp till 32 Gbps av den totala 40 Gbps thunderbolt-bandbredden. thunderbolt 3, beroende på tillverkare och modell, kan i vissa fall endast ha stöd för 16 Gbps pci express-bandbredd.

Andra fördelar med thunderbolt 4 är att hubbar och dockningsstationer nu kan ha fler än två thunderbolt-portar och att kablar kan vara upp till två meter långa och ändå klara 40 Gbps bandbredd. Tidigare behövde passiva T3-kablar vara 0,7 m eller kortare för att klara full bandbredd.

Men det finns en sak till med thunderbolt 4 som är speciell…

Hubbing

Vad är "hubbing"?

Thunderbolt 4 är på vissa sätt bara en mjukvaruuppgradering för Mac-användare. Du behöver åtminstone Apples Big Sur-operativsystem (Mac OS 11) för att få den nya funktion ”hubbing”.

”Hubbing” undanröjer riskerna vid sammankoppling av thunderbolt-enheter. Du har alltid kunnat ansluta flera thunderbolt-enheter i en potentiellt lång kedja, men om du kopplade bort någon av dem (förutom den sista i kedjan) blev alla andra oanvändbara tills kedjan återupprättades.

Läs också: Så väljer du rätt stationär Mac

Nu, med thunderbolt-hubbar, kan du ha upp till fyra thunderbolt-portar i en hubb eller docka – var och en i en separat ”gren” som kan kopplas bort utan att påverka andra thunderbolt-enheter som är anslutna.

Vad är skillnaden mellan usb 4 och thunderbolt 4?

Intel ville inte att det skulle finnas en förvirrande usb 4.1, 4.2, etcetera, det är därför de skriver det som ”usb4”, med fyran tätt intill ”b”.

Båda använder samma usb c-typkontakt, precis som thunderbolt 3.

Thunderbolt 4 är baserat på samma underliggande protokoll som usb 4. Alla thunderbolt 4-enheter stöder usb 4. Om någon har en bärbar dator med usb 4 kan de använda en thunderbolt 4-enhet och tvärtom.

Faktum är att thunderbolt 4 är usb 4 med alla tillbehör.

Dock kommer inte alla usb 4-enheter att vara lika kraftfulla som en fullt certifierade thunderbolt 4. Precis som Apples version av thunderbolt 3 kommer thunderbolt 4 alltid ha en full bandbredd på 40 Gbps. Usb 4 börjar vid 20 Gbps men kan nå 40 Gbps.

Om du ska köpa en usb 4-produkt, håll koll efter orden usb 20 eller usb 40 i specarna. En usb 4-port kan bara stödja en skärm. Thunderbolt 4 kan stödja två 4k-skärmar.

Vad som är bra med usb 4 är att det kommer att innebära att tillverkare kan släppa mer kraftfulla hubbar och dockor som inte är thunderbolt, till en billigare kostnad.

Men eftersom thunderbolt-produkter är certifierade betyder det att de håller högsta standard. Usb 4-enheter behöver inte vara certifierade. Så småningom kommer vi att se många usb 4-hubbar översvämma marknaden av skiftande kvalitet. Precis som vi ser med usb c-hubbar idag.

Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt