Uppdatering (2023-01-19):

Nästa vecka släpps IOS 16.3 i skarp version efter en tids betatestande.

Nu står det klart att en av nyheterna blir att säkerhetsfunktionen Avancerat dataskydd rullas ut globalt.

Tidigare har funktionen endast funnits tillgänglig för amerikanska användare, men nu kommer den alltså även till vår del av världen.

Vill du veta mer om Avancerat dataskydd är det bara att bläddra nedåt.

Tidigare (2022-12-08):

I den senaste betaversionen av IOS 16.2 ingår ett nytt Icloud-alternativ för användare i USA. Apple kallar det Avancerat dataskydd och det handlar om något väldigt efterlängtat: Totalsträckskryptering av nästan alla data som laddas upp till Icloud.

Med funktionen aktiverad är de enda Icloud-komponenterna som inte krypteras med nycklar som bara finns på dina enheter e-post, kontakter och kalendrar. Allt annat är skyddat, inklusive backuper, Icloud Drive och bilder. Apple har då ingen möjlighet att hjälpa varken dig själv eller myndigheter att komma åt något av detta innehåll.

Till att börja med släpps funktionen i USA, men ska rullas ut till resten av världen efter nyår. Eftersom Apple inte längre kommer kunna hjälpa till att återställa om användare förlorar tillgång till sina enheter guidas de till att ställa in en återställningsnyckel och/eller en återställningskontakt, och avancerat dataskydd måste aktiveras manuellt.

Bristen på totalsträckskryptering på Icloud-backuper, där även annars totalsträckskrypterade Imessage-meddelanden ingår, har länge kritiserats av säkerhetsexperter och aktivister. Med den nya funktionen täpper Apple till slut den bristen och de som bryr sig om maximal säkerhet behöver inte längre hålla sig till säkerhetskopior till dator.

Utöver denna funktion introducerar Apple två andra säkerhetsnyheter. Du kommer snart kunna använda fysiska säkerhetsnycklar som Yubikey för att skydda Apple ID-konton, och extra utsatta personer kan aktivera nyckelverifikation för kontakter. Det senare innebär att Meddelanden kan varna om en ny enhet har lagts till på en kontakts konto och kan läsa meddelanden.