Medan årets Mac-lanseringar var färre än förväntat – förmodligen på grund av problem med leveranskedjan – misstänker jag att det kommer att resultera i ett enormt 2023 för Mac. På Ipad-sidan förväntas ett lugnt år, men det finns fortfarande en joker som kan ställa till det.

Super-Macens födelse

Apple lovade att deras övergång till egna processorer skulle ta två år. Det var för två år sedan… Vi kan således anta att de sista bitarna i Apples processorpussel kommer att utgöra en del av 2023 lanseringar.

Det betyder att under 2023 släpps äntligen de mer avancerade versionerna av M2-processorn, som Apple introducerade i somras. Och även om M2 definitivt är ett litet steg framåt från den redan imponerande M1, har jag en känsla av att de kommande högpresterande M2-varianterna kommer att sända Mac-datorn till platser den aldrig har varit tidigare.

Låt oss börja med det uppenbara: Det hade ryktats att Apples Macbook Pro och Mac mini-uppdateringar skulle lanseras hösten som gick, men de sköts upp till det nya året. Vilket bra sätt att börja 2023!

Vi pratar om 14- och 16-tums Macbook Pro, som kommer att vara i stort sett oförändrade på utsidan…men de kommer att drivas av M2 Pro-processorer på insidan.

På Mac mini-sidan är det äntligen dags att pensionera den Intel-baserade och ersätta den med en ny modell som använder M2 Pro-processorn. Jag utgår från att det kommer att finnas både en vanlig M2- och M2 Pro-variant, medan Mac Studio fortsätter med sina M1 Max- och M1 Ultra-alternativ. För tillfället.

Mac Pro måste bara lanseras!

Sen börjar det hetta till. Apple M2 Mac Pro! 2023 kommer att bli året den lanseras. Frågan är, hur ser en Mac Pro som kör Apple silicon ut? Baserat på rykten och sunt förnuft tippar jag på att en mindre version av Intel Mac Pro-designen, komplett med rivjärnsdesign och stora handtag. På insidan kommer det att finnas alternativ för höghastighetslagring och nätverksutbyggnad, samt extra processorkraft. Jag vet inte om Apple stöder befintliga expansionsstandarder eller bygger något nytt. Jag tippar på att Mac Pro är mer utbyggbar än vi tror, men mindre traditionellt utbyggbar än Mac Pro från Intel-eran.

Baserat på artiklar från Bloombergs Mark Gurman förväntar sig alla att Mac Pro kommer att drivas av ett M2 Ultra-chip. Se den som en riktigt, riktigt stor Mac Studio.

Och vad passar bättre för Mac Pro än en ny extern Apple-skärm? Rykten florerar om att Apple arbetar på en ännu dyrare modell av Studio Display med mikro led-bakgrundsbelysning och Promotion, som kommer att ställa nuvarande Pro Display XDR i skamvrån.

Apple event

Laneringarna för i år är definitivt över. Apple har dock många nya produkter på gång, inklusive några som förväntas släppas under det första kvartalet 2023.

Vad Apple släppte 2022

12,9-tums och 11-tums M2 Ipad Pro
10,9-tums Ipad, 10:e generationen
Iphone 14 och 14 Plus
Iphone 14 Pro och 14 Pro Max
Apple Watch Ultra
Apple Watch Series 8
Apple Watch SE (andra generationen)
Airpods Pro (andra generationen)
Iphone SE (3:e generationen)
Ipad Air (5:e generationen)
Mac Studio (första generationen)
Studio Display
M2 Macbook Air
M2 Macbook Pro 13
Apple TV 4K


Nya Mac-datorer

Det är nu ungefär två och ett halvt år sedan Apple avslöjade att de inom två år skulle gå över från Intel till sina egna chipp. Apple har redan uppdaterat Macbook Air, Mac Mini, 24-tums Imac, Macbook Pro 13, 14 och 16 och lanserat Mac Studio. Macbook Air och Macbook Pro 13 har redan fått M2-chippet.

Det lämnar följande Mac-datorer i behov av uppdatering:

Mac Mini

I ett Power On-nyhetsbrev från december 2021 indikerade Bloombergs Mark Gurman att det kommer att finnas två nya Mac Mini 2022. Vid sidan av M2 Mac Mini, som överraskande nog inte lanserats, sägs Apple arbeta på en ny Mac Mini med M2 Pro, som kommer att ersätta den Intel-bestyckade Mac Mini som Apple behöll. Dessvärre lanserades inte någon ny Mac Mini 2022, men den lär släppas 2023.

När? Mars 2023


Macbook Pro

Om Mac Mini får ett M2 Pro-chipp kommer 14-tums och 16-tums Macbook Pro sannolikt att följa efter.

När? Mars 2023


Imac

En M2 Imac – och vi hoppas även på en M2 Pro Imac – kan/bör vara på gång hos Apple.

När? WWDC 2023


Mac Pro

Arbetet sägs pågå med Mac Pro med Apples egna chipp, som kan bli M2 Ultra eller till och med en M2 Extreme.

När? WWDC 2023


15-tums Macbook Air

Rykten om en större Macbook Air har cirkulerat ett tag och 2023 kan bli året då vi äntligen får se en större Macbook Air.

När? WWDC 2023Nya Ipad

Ipad Mini

En ny Ipad Mini – sjunde generationen – kan komma 2023.

När? Hösten 2023

Större Ipad Pro

Det kan lanseras en 14-tums Ipad Pro från Apple. Mark Gurman förutspår att Apple kommer att släppa en under 2023.

När? Hösten 2023

Ipad Pro M2 lanserades 2022
Ipad Pro M2 lanserades 2022


Ny Iphone

Ankomsten av en ny uppsättning Iphones i september 2023 är högst trolig, men kommer andra Iphones att lanseras tidigare under 2023?

Iphone 15

Iphone 15 (och Plus, Pro och Pro Max) kommer sannolikt att lanseras under september 2023.

När? September 2023


Iphone SE Plus

Det här är ett högoddsare, men för några år sedan florerade rykten om att Apple skulle kunna lansera en större version av Iphone SE Plus – vilket skulle innebära att de som vill ha en stor Iphone och en hemknapp skulle få ett alternativ.

När? Möjligtvis under 2023Nya kategorier

Om Apple inte skulle förnya sig riskerar de att hamna på efterkälken. Det är därför ingen överraskning att företaget arbetar inom nya produktområden. Vi förväntar oss inte att alla dessa kommer att lanseras 2023, men envisa rykten tyder på att några av dem fortfarande kan se dagens ljus under 2023.

Homepod med skärm

Vi hoppas det finns ett korn av sanning i ryktena om att Apple arbetar på en Homepod med skärm. Vi har alltid sagt att en skärm skulle göra Homepod oändligt mycket mer användbar. Eller vi kanske är de enda som hatar att behöva prata med våra högtalare?

Homepod

En skärm skulle utöka användningen av Homepod bortom ljud till visuellt – så att du kan se på poddsändningar, nyheter och Youtube. Mest användbart vore att kunna kommunicera via Facetime.

När? Våren 2023


Ar-glasögon / mixed reality-headset

Apple har mer än tydliggjort sitt intresse för förstärkt verklighet. Ryktena säger att vi skulle kunna se Apples ar- eller vr-headset under 2023. Apples kommande xrOS kan till och med bli starten på ett helt nytt ekosystem.

Vi hoppas att Apple kommer att visa upp något på WWDC 2023 i ett försök att få utvecklare att designa appar för den nya enheten, men vi förväntar oss ingen färdig produkt.

När? WWDC 2023


Spelkonsol

Det finns till och med rykten om att Apple kan ha planer på att släppa en spelkonsol – eller åtminstone en Apple TV med förbättrade spelmöjligheter.

När? Hösten 2023