Iphone 14 och de nya Apple Watch-modellerna har en ny funktion kallad kraschdetektering. När telefonen eller klockan upptäcker vad som verkar vara en bilolycka visas ett meddelande innan den automatiskt ringer ett nödsamtal och skickas nöd-sms, ungefär som den äldre funktionen som upptäcker fall.

Funktionen kan utlösas av misstag vid en del aktiviteter, har det visat sig. Loakala nyhetssajten KSL rapporterar att alarmeringscentraler i Utah har börjat få in automatiska nödsamtal från skidåkare.

Många av skidåkarna har inte märkt av att klockan eller telefonen har trott sig upptäcka en krasch, och har därför inte heller avbrutit manuellt. När operatören ringer tillbaka har de flesta först inte förstått vad det har handlat om, innan de kommer på att de har åkt skidor.

Suzie Butterfield, chef på alarmeringscentralen i Summit County, säger till KSL att hon inte vill att skidåkare ska stänga av kraschdetektering.

– Nån kan åka skidor och krocka med ett träd och bli medvetslös på en plats där andra åkare inte ser … Vi har inget emot [samtal som kommer av misstag] för om något verkligen har hänt vill vi kunna nå dig.