Mac-användare har varit bortskämda med tjusigt designade datorer, hård- och mjukvara som lirar skönt ihop och operativsystem som är en fröjd att använda. Å andra sidan har vi befunnit oss vid den mottagande delen av alla skämt som handlar om att spela aaa-spel på datorer. Även om det tekniskt sätt varit möjligt att spela på Mac har de stora speltitlarna lyst med sin frånvaro.

Tills typ nu.

Metal 3

Under WWDC 2022 presenterade Apple sin tredje version av Metal, deras api som gör det möjligt för spelutvecklare att rendera komplexa scener på kortare tid per bildruta med snabb uppskalning och kantutjämning. Ett api som integrerar grafik och dator mer effektivt. Metal FX använder en uppskalningsteknik som är jämförbar med Nividias dlss.

Spela på Mac
Genom att öppna en ny terminal i mappen där spelet finns och slå in strängen "export MTL_HUD_ENABLED=1" kan du se hur många fps spelet har.

Allt det där låter både spännande och lagom obegripligt. Den stora frågan är hur pass bra det fungerar i praktiken? Svaret är att resultatet är både bra, mindre bra och dåligt.

Macbook Pro

Först installerades Resident Evil: Village på en Macbook Pro 14 utrustad med en M1 Pro-processor som har 16 grafikkärnor. Resultatet var faktiskt imponerande. Genom att knappa in strängen export MTL_HUD_ENABLED=1 i Terminalen kan du se hur många bilder per sekund datorn mäktar med.

Macbook Pro
Macbook Pro med M1 Pro tickar på rätt bra.

Som sämst presterade datorn runt 55 fps, som bäst dryga 90. Upplösningen som användes var
1 920 x 1 080. Det gick inte peta runt särskilt mycket bland grafikinställningarna i spelet, men skärmuppdateringsfrekvensen var 120 Hz. Ett svagt brus gick att höra från fläktarna, men det var långt från vinandet en plågad Intel-dator ger ifrån sig.

En M1 Pro Max lär prestera ännu bättre.

Macbook Air M2

I andra testet installerades samma spel på en Macbook Air M2, en dator som enbart har passiv kylning. Och det märktes. Där M1 Pro presterade dryga 55 fps mäktade M2 enbart med 25-30 vid 60 Hz och bilden var märkbart ryckigare.

M2
Macbook Air M2 hamnar en bra bit efter Macbook Pro.

Nu är ju inte Macbook Air M2 en gamingdator och resultatet mycket beror nog till stor del på att den inte har aktiv kylning. Att M1 Pro är snabbare än M2 är sedan gammalt. Men det ska påpekas att Resident Evil Village var spelbart på en Macbook Air.

Vad som också var intressant var att fps:n inte sjönk när strömsladden drogs ut, den höll sig på samma nivå oavsett om nätadapter eller batteri användes.

Buggfest

Men det största problemet var själva spelet. Det var en buggfest som skulle få dansbandsveckan på skam. Oavsett vilken dator spelet testades på frös det ofta, eller så slutade kontrollen helt sonika att fungera.

Kontentan är att det går att spela med hög fps, om du har en Macbook Pro med åtminstone en M1 Pro-processor. Om det här kommer att leda till att fler spelutvecklare lägger krut på Apple som plattform återstår att se. Det finns i alla fall just nu en handfull titlar som kvalificerar sig som ”riktiga” spel.