Tidningen What Hi-Fi har fått en ovanlig intervju med en utvecklare på Apple. Esge Andersen är en av ljudingenjörerna i Apples akustikgrupp, som tar fram högtalare, förstärkare och andra ljudrelaterade tekniker till såväl Airpods och Homepod som andra Apple-produkter.

Esge Andersen har varit med sedan innan första Airpods lanserades 2016, och han säger att det viktigaste i designen av Airpods är luftflöde.

Målet med Airpods Pro 2 var att skapa ett par in-ear-hörlurar med lika hög ljudkvalitet som Airpods Max. Bland nymodigheterna märks till exempel en equalizer-kurva som har anpassats för varje volymsteg så att hörlurarna låter så bra de kan oavsett hur högt eller lågt du spelar musiken. IOS och Apples andra operativsystem har också anpassats så att ljudet är optimerat för olika enheter – det låter inte likadant på Apple TV som på Iphone.

What Hi-Fi heter inte hifi för inte – Kashfia Kabir passade så klart på att fråga varför inga Airpods-modeller har stöd för lossless och högupplöst ljud nu när Apple Music har fått det.

Esge Andersen ger inget rakt svar, något annat vore förvånande när det gäller Apple, men säger att företaget alltid försöker höjda ljudkvaliteten.

– Det är viktigt att förstå att vi fortfarande kan göra stora förbättringar utan att ändra kodek, och valet av kodek idag handlar om pålitlighet. Att skapa något robust i alla miljöer… vi tror inte att kodeken är det som just nu håller tillbaka ljudkvaliteten i bluetoothprodukter.