Amerikanska kryptojätten FTX ansökte nyligen om konkursskydd och drog med sig fler andra bolag i kraschen. Företaget grundades så sent som 2019 av Sam Bankman-Fried men hade fram tills nyligen många miljarder i tillgångar och skulder.

Konkursförvaltaren John J. Ray III har varit med tidigare. Han var inblandad i Enron-konkursen och flera andra uppmärksammade konkurser. Men trots det har han förvånats av hur vanskött FTX var.

– Aldrig i min karriär har jag sett ett så komplett misslyckande av bolagskontroller och en så komplett brist på pålitlig finansiell information som här.

Företagets snabba framväxt, jätteaffärer, sponsring av stora sportlag och grundarens lyxliv gör det inte förvånande att det redan har börjat skrivas böcker och talas om filmer. Deadline rapporterar att Michael Lewis håller på med en bok om FTX, Sam Bankman-Fried och kraschen, och att Apple ser ut gå segrande ur en kamp om filmrättigheterna med Amazon och Netflix.

Michael Lewis är känd för bland annat The Big Short om investerare som vann stort på blanka bolån i USA innan finanskrisen 2008.