Uppdatering (2022-11-24):

Efter det uppmärksammade upploppet vid den gigantiska Iphone-fabriken i Zhengzhou lovar Foxconn bot och bättring.

Den taiwanesiska elektronikjätten säger sig nu vara redo att betala ut de utlovade lönerna till de anställda och ge ekonomisk kompensation till de som vill söka sig någon annanstans, rapporterar 9to5Mac.

Kovändningen kommer efter att Apple skickat personal till fabriken för att med egna ögon se vad som egentligen pågår.

Under årens lopp har Foxconn varit i blåsväder vid ett antal tillfällen, vilket i sin tur har solkat Apples rykte.

Tidigare (2022-11-23):

Foxconns gigantiska fabrik i Zhengzhou – känt som ”Iphone City” – har i flera veckor varit i karantän under ett pågående covid-utbrott. Runt 200 000 personer jobbar med att montera Iphone i fabriken, och stämningen kring fabriken har varit spänd med protester från arbetare kring försenade löneutbetalningar och dåliga förhållanden.

Det har nu lett till demonstrationer och upplopp, rapporterar bland annat Bloomberg som även har publicerat en video som visar hur skyddsdräktsklädda väktare sparkar på demonstrerande arbetare.

I videor som liveströmmades och senare har tagits bort hördes arbetare skandera ”skydda våra rättigheter” och en anställd säger till BBC att en orsak till protesterna är att Foxconn ändrade anställningskontrakt.

Foxconn säger i ett uttalande att företaget ”för diskussioner med anställda och myndigheter” för att förhindra fortsatta våldsamheter, och Reuters rapporterar att upploppen inte ska ha påverkat produktionen i fabriken.