Brittiska konkurrensmyndigheten Competition and Markets Authority (CMA) har sedan i somras samlat in kommentarer från branschen och experter kring en möjlig utredning av två marknader där Apple och Google står i centrum: Mobila webbläsare och molnspeltjänster.

Med ”omfattande stöd” för förslagen som presenterades i juni har CMA nu beslutat att gå vidare med en fullskalig utredning.

Myndigheten ska för det första titta på om Apple och Google inverkar negativt på marknaden för mobila webbläsare, bland annat genom App Store-regeln som förbjuder andra webbläsarmotorer än Webkit. Många utvecklare CMA har talat med anser att de hålls tillbaka av både Webkit-kravet och Googles dominans på Android-sidan.

Den andra punkten som ska utredas är Apples regler som hindrar molnspeltjänster att släppa fullfjädrade IOS-versioner. Apple tillåter inte Spotify- och Netflix-liknande appar för spel utan kräver att varje spel som går att spela är en fristående app (även om själva spelet strömmas från molnet).

Microsoft och andra utvecklare av molnspeltjänster har klagat på denna särbehandling jämfört med film, musik och andra medier, och det är även något EU har tittat på.