Apple, Google och många andra är till slut på väg mot att införa ett lösenordsfritt, säkert sätt att logga in på konton på nätet. Tekniken kallas nycklar på svenska eller passkeys på engelska, och ingår redan i IOS 16 och Mac OS Ventura.

Nycklar är en standard utvecklad av Fido Alliance och är alltså inte bundet till någon enskild tillverkare eller utvecklare. Apple har valt att använda Icloud som synkmekanism och att lagra krypteringsnycklarna som utgör kärnan i tekniken i säkerhetskretsen i sina A- och M-chipp. Men andra utvecklare kan hitta andra lösningar, och det är precis vad Agilebits har gjort.

Agilebits utvecklar den framför allt bland Apple-användare populära lösenordshanteraren 1Password. Företaget meddelar nu att programmet kommer få stöd för nycklar i början av 2023, rapporterar The Verge.

Du kommer kunna använda 1Password för att skapa nya konton med en nyckel istället för lösenord, konvertera ett existerande konto till att använda nyckel och sedan logga in med hjälp av ansiktet eller ett fingeravtryck. Alla nycklar synkar via 1Password-kontot till dina olika enheter, och du kan dela dem med andra i familjen eller företaget.

Utöver det har Agilebits byggt en autentiseringsfunktion för att enkelt logga in på ett konto på en ny enhet. När du fyller i användarnamnet och går vidare dyker en notis upp på enheterna där du har 1Password, och du kan godkänna inloggningen ungefär som med mobilt Bank ID.

1Password är inte först med stöd för nycklar bland lösenordshanterarna – Dashlane lade till det redan tidigare i år.