Säkerhetsföretaget Elastic Security Labs har publicerat en 40-sidig rapport om skadeprogram som kan vara intressant att ta del av.

Enligt rapporten är 54,4 procent av skadeprogrammen avsedda för Windows, medan 39,4 procent är avsedda för Linux. Det innebär att resterande 6,2 procent är avsedda för Mac.

Vad gäller den sistnämnda kategorin står Mackeeper för nästan hälften (47,92 procent) av alla rapporterade fall, något som inte lär komma som någon större överraskning för alla oss som fått hjälpa vänner och bekanta att bli kvitt det historiska problemprogrammet. I det här fallet handlar det om ett rättighetssystem som enligt säkerhetsforskarna missbrukas av andra aktörer.

Test: Läs amerikanska MacWorlds recension av Mackeeper från 2021!

Efter Mackeeper kommer i tur och ordning Xcsset, Adload och Aoboekylogger som samtliga har en andel som överstiger 10 procent.

Den vanligaste sortens skadeprogram är trojaner, följt av mjukvara som utvinner kryptovalutor i smyg. På tredje plats återfinns så kallade gisslanprogram (ransomware).

Anledningen till att Mackeeper är det mest spridda skadeprogrammet för Mac är falska dialogrutor som uppmanar användare att installera programmet för att bli av med ”virus”. Har du gått på bluffen och installerat Mackeeper bör du installera om datorn från grunden för att vara på den säkra sidan.

Läs mer: Så blir du av med Mackeeper, popuprutor och skräpprogram på Macen