Uppdatering 2022-11-14

Efter upptäckten: Grupptalan mot Apples datainsamling

En grupptalan har nu väckts mot Apple i Kalifornien, USA efter att två utvecklare på Mysk uppmärksammat att App Store-appen spårar användare och skickar detaljerade uppgifter om hur appens används till Apple, rapporterar Bloomberg Law.

Grupptalan fokuserar särskilt på faktumet att datainsamlingen på App Store-appen fortsätter även om användaren kan få intrycket att det är möjligt att stänga av den. Något som kan ge användare en falsk känsla av att de har kontroll över vad för data som delas med appen.

Tidigare 

Utvecklare: Apple spårar användare på App Store

Apple talar vitt och brett om integritet, men företagets egna integritetsskydd ifrågasätts nu av de båda utvecklarna Tommy Mysk och Talal Haj Bakry på företaget Mysk. De har upptäckt att App Store-appen skickar detaljerade uppgifter om hur du använder den till Apple.

Informationen som skickas är bland annat vilka knappar du har tryckt på, och ett unikt id följer med varje skickat paket så det är teoretiskt möjligt att de är kopplade till en användarprofil. Det är dock inget utvecklarna kan bekräfta.

Upptäckten gjordes på telefoner som kör IOS 14.6 och inte nya IOS 16. Utvecklarna skriver att de inte kan avgöra om samma insamling av data sker i den nya versionen.

Innan du drar några förhastade slutsatser är det viktigt att påpeka att många appar samlar in statistik om hur de används på ett sätt som inte kräver användarnas tillstånd via IOS appspårningsskydd. Anonymiserad data som inte kan kopplas till en individ är inte personuppgifter.

Appar som spårar beteenden inuti appen men inte mellan olika appar och webbplatser bryter inte heller mot reglerna om spårning. Appspårningsskyddet handlar om att till exempel Facebook inte ska kunna koppla vad du gör på två olika webbplatser, inte vad du gör i själva Facebook-appen.

Om det visar sig att Apple verkligen använder id-numren för att skapa en reklamprofil kan det fortfarande skada företagets rykte, men det handlar alltså inte nödvändigtvis om ”en regel för andra, en annan för oss”.