Testad produkt: Logitech MX Master 3S
Pris: 1 150 kronor hos Amazon Sverige

När vi fortsätter att kika på Logitechs Mac-satsning har turen kommit till deras nya mus MX Master 3S.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Logitech MX Master 3S är den perfekta musen för dig som gillar att skapa genvägar och arbetsflöden. Andra kan tycka att antalet funktioner är en smula överväldigande. Oavsett vad ni föredrar är det en mus som som är exakt, snabb och ligger skönt i handen.

Positivt

  • Skön känsla
  • Gott om inställningar
  • Snygg

Negativt

  • Vissa knappar är svåra att nå
  • Drar åt sig damm

Det här är en mus som väger lätt i handen. Den är dessutom skön att använda, med vissa förbehåll. Mer om det senare.

Du laddar musen via en medföljande lågkvalitativ usb c-sladd. Vi skulle inte raljera över sladden om det inte var för Logitechs virtuella pressmöte i höstas där de pratade vitt och brett om hur viktigt det visuella är för Mac-användare.

Logitech MX Master 3S

Nåväl, själva musen ser ut som en…mus. Den vi testar är sobert blå, snudd på svart och är bemängd med ett flertal knappar och reglage. Installationen går smärtfritt, tills vi laddar ned Logitechs mjukvara, Logi Options, då vi måste först koppla bort musen för att programmet ska kunna hitta den. Men det är möjligt att det inte är uppdaterat för Ventura. I detta fall friar vi hellre än fäller.

Programmerbar

Med ovan nämnda program kan du programmera musen att göra allt möjligt och framför allt för att anpassa den till ditt arbetsflöde. Direkt ur lådan kan du skrolla med olika exakthet och hastighet, använda den till att göra svepgester för att nå Mission Command, visa skrivbordet med mera.

Logitech MX Master 3S
Inställningar för Final Cut Pro finns redan inställt.

Grottar du ned dig i Logi Options kan du skapa egna arbetsflöden för i princip alla program du har installerat på din dator. Det finns också förinställda arbetsflöden. Programmet Logi Options upptäcker omedelbart att Final Cut Pro finns installerat på datorn och serverar ett förslag på hur du skulle kunna konfigurera musens knappar för att passa programmet bättre. Smart!

Parkoppla x 3

Musen gör inte mycket väsen av sig, alla klicken är mjuka och tysta. Sensorn kan vi inte heller klaga på, den är på 8 000 dpi och väldigt exakt. På undersidan sitter också en knapp som möjliggör att du snabbt kan koppla musen från datorn till din Ipad. Du kan parkoppla tre stycken enheter.

Logitech MX Master 3S
Omkopplaren för vilken enhet du vill använda sitter på undersidan av musen.

Mitt på musen sitter ett rejält skrollhjul och strax bakom det en liten knapp. Som standard skrollar du stegvis, vilket också känns i hjulet. Håller du in knappen strax bakom får du supersnabbt skroll samtidigt som klickkänslan i hjulet försvinner.

På sidorna sitter diverse knappar som låter dig hoppa framåt eller bakåt i exempelvis Safari. En pytteliten knapp, som knappt syns eller känns, vilar under höger tumme. Med den intryckt aktiverar du gester med musen. Men den här lilla rackaren, som vilar under tummen, känns knappt på grund av sin litenhet. Det är lätt att tro att du har koll på den, bara för att upptäcka att du alls lyckas skapa den gesten du ville använda. Det är också en vanesak.

Logitech MX Master 3S
Den pyttelilla knappen är svår att känna av.

Som sagt, funktioner finns det gott om. Och det är en smakfråga huruvida du vill gillar att kunna göra mängder av funktioner med musen. Undertecknad är inte helt övertygad, men det är högst personligt, ni är många som gillar att kunna skapa ett smidigt arbetsflöde med musen.

Och för er, då är det här en välbyggd mus som ligger skönt i handen och som är enkel att anpassa på hundratals olika sätt. Ett litet smolk i bägaren är att materialet, som delvis är gummiliknande och skönt att hålla i handen, fungerar som en dammagnet.

Bortsett från det håller den här musen riktigt hög kvalitet.

Specifikation

Tillverkare: Logitech
Modell: MX Master 3S för Mac
Anslutning: Usb c och bluetooth
Upplösning: 8 000 dpi
Övrigt: Kan hantera tre olika parkopplingar
Pris: 1 150 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5