Istället för att uppdatera vanliga Ipad lite grann med ett nytt chipp och usb-c-kontakt valde Apple att släppa tionde generationen Ipad (som den ändå kallas) som ett mellanting mellan Ipad och Ipad Air. Den fick ”heltäckande” skärm med Touch ID istället för Face ID, och framför allt hamnade den prismässigt mitt emellan.

Läs våra tester av Ipad 10 respektive Ipad Pro

Det gör att det idag finns inte mindre än sex modeller av Ipad. Ipad (nionde gen.), Ipad (tionde gen.), Ipad Mini (sjätte gen.), Ipad Air (femte gen.), Ipad Pro 11 tum (fjärde gen.) samt Ipad Pro 12,9 tum (sjätte gen.). Prismässigt ser det ut så här: 5 000, 6 600, 7 500, 8 800, 12 000 samt 16 500 kronor. Pust.

När Steve Jobs kom tillbaka till Apple 1997 var det till ett företag med en minst sagt spretig produktkatalog, och inom ett par år hade nästan alla lagts ner. Hans strategi för Mac var enkel: Bärbart kontra stationärt, konsument kontra proffs – fyra produkter. Vem som helst fattade att Imac var en stationär Mac för konsumenter. Det är så vi tänker när vi gör våra köpguider för Apples prylar. Den viktigaste frågan är vilken typ av användare/kund en viss modell passar bäst för.

”Iphone 14 Plus är en stor Iphone för den som inte vill betala extra för krusiduller”
”Macbook Air är en laptop för den som vill ha en så nätt Mac som möjligt”

Försök förklara varje Ipad på samma sätt.

”Ipad (tionde gen.) är en medel-på-allt Ipad för den som inte kunde bestämma sig för en Ipad eller Ipad Air”
”Ipad Pro är en alldeles för kraftfull Ipad för den som fortfarande hoppas att Ipad OS ska utmana Mac OS”

Problemet som jag ser det är inte i sig att det finns så många modeller. Med Apples storlek och antalet användare idag är det inte konstigt att det behövs några fler för att passa alla typer av kunder. Men trots att Iphone har gått från en ny till idag fyra nya varje höst är valet fortfarande lätt: Stor eller störst, vanlig eller premium (SE för den som inte bryr sig om något annat än lågt pris och nytt chipp). Apple Watch är ännu enklare. På Macsidan finns lite förvirring i gränslandet mellan Air och 13-tums Pro, men annars är det rätt tydligt.

Men Ipad. Aj aj Ipad. De sex modellerna liknar härvan av Apple-produkter i mitten av 90-talet med tiotals olika Power Macintosh-modeller.

Vad är skillnaden mellan nya tionde generationens Ipad och Ipad Air? Varför har tionde generationen Ipad inte ersatt nionde, som tidigare (och varför blev den så mycket dyrare?). Jag tycker inte det ska vara nödvändigt att lusläsa listor över tekniska detaljer för att fatta vilken jag ska välja. Men jag har läst listan och jag kan fortfarande inte ge ett rakt svar på frågan vilken du ska välja.

Det blir inte lättare av att Ipad OS håller tillbaka potentialen så att M1-chipp för de flesta inte betyder så mycket mer än högre spelprestanda. Eller hur Apple har strulat till det med tillbehören. Olika tangentbordsskal till varje modell, och så Pencil. Sitter Apple-cheferna och tror att någon väljer en dyrare Ipad bara för att få möjligheten att kunna använda Pencil 2? Kunde de inte bara ha låtit samtliga modeller fungera med båda pennorna och kanske sålt några fler Pencil 2 med billigare paddor?

Nej, tillbaka till ritbordet Apple. Hitta en uppdelning av modeller så att vem som helst på fem minuter kan avgöra vilken de vill ha. Och glöm inte billigaste paddans raison d'être – att vara billig nog att funka för barnfamiljer och skolor. Nya förvirrande ”Ipad 10” är det inte.