Apple har uppdaterat Ipad och Ipad Pro, precis som alla hade väntat sig. Ur svenska ögon är den största nyheten i båda modellerna det skyhöga priset. Ipad Pro kostar nu minst 12 000 kronor och ska du ha den stora modellen med maximal lagring och mobildata blir det till att hosta upp 35 245 kronor. Vanliga Ipad blev över 50 procent dyrare, och jag undrar om inte avsaknaden av hörlursuttag sätter käppar i hjulet för skolor.

Men nu ska jag inte analysera Apples chanser på skolmarknaden eller älta om den dyra dollarn. Det är som det är, och Apple har alltid satt priser utifrån dollarn. Istället vill jag prata om vad Ipad Pro ska vara bra för.

Vad är vitsen med M2 utan proffsappar?

Gamla Ipad Pro fick samma M1-chipp som sitter i första generationen Macar med Apple-kisel. Det ser ju bra ut på papperet, och möjliggör i teorin häftiga appar och spel, men i verkligheten har det inte utnyttjats i närheten lika mycket som på Mac-sidan. Nu sitter ett M2-chipp i de nya modellerna, men det finns nästan inget som kan utnyttja det.

På Mac klarar sig de flesta långt med de medföljande programmen, och så är det även på IOS och Ipad OS. Apple har gjort ett bra grundläggande jobb med att anpassa Ipad OS bättre till de stora skärmarna, med unika funktioner som till exempel utnyttjar Pencil. Men där det kryllar av proffsprogram på Mac OS för olika arbetsuppgifter, där Apple visar var skåpet ska stå med sina egna proffsprogram, ser det betydligt tristare ut på Ipad-sidan. När du väl sitter där och jobbar är det svårt att sätta fingret på skillnaden mellan vanliga Ipad och Ipad Pro.

Varför är det fortfarande så mycket lättare att få jobbet gjort på en Mac, och varför har Apple inte ens låtit Ipad Pro få chansen i riktiga proffsprogram? Sju år efter första 12,9-tumsmodellen finns ännu varken Final Cut Pro, Motion eller Logic i Ipad-version. Xcode saknas också.

Tredjepartsutvecklare har gjort ett något bättre jobb, med Ipad-versioner av bland annat Photoshop och Affinity Publisher, och Apple avslöjade precis att DaVinci Resolve är på väg (för att Apple inte orkar fixa Final Cut?). Men då kommer vi till hur långt Ipad OS fortfarande ligger efter Mac OS i allt som kräver multitasking. Stage Manager släpps visserligen nästa vecka, men av allt att döma är det ytterligare en halvmesyr. Du kan ansluta mus och tangentbord numera, men utan Mac OS Mission Control, kortkommandon, enklare dra-och-släpp och annat blir det som en blek kopia.

Jag har alltid hållit med Apple om att det vore ett misstag att försöka anpassa Mac OS till pekskärm och släppa en Ipad med Mac OS. Men Apple måste våga experimentera mer för att hitta gränssnitt som inte sätter krokben på användarna. Och de borde släppa sina proffsprogram på Ipad, med nyskapande gränssnitt som klickar på ett sådant där sätt som bara Apple kan. Annars blir Ipad Pro bara en lyxmodell av Ipad. Snabbare och med bättre skärm, visst, men inte mer användbar för att få jobbet gjort.