Innehållsförteckning

Varje år lanserar Apple ett nytt system-on-a-chip (SoC) i A-serien avsett för nya Iphones. I år har företaget tagit en ny väg. Den nya A16-processorn är reserverad för ”Pro”-Iphones, medan standard Iphone 14-modellerna får samma A15 som introducerades förra året (den 5-kärniga gpu-versionen som fanns i Iphone 13 Pro-modellerna).

Men det är inte det enda som är unikt. A16 är, mer än vanligt, relativt litet utvecklad, jämfört med den tidigare SoC. Det finns några nyheter, men den genomsnittliga användaren lär inte lägga märke till dem. Skillnaderna mellan A15 och A16 verkar vara relativt små jämfört med Apples typiska årliga kadens.

Läs också: Iphone 14 Pro och Pro Max – en smula bättre och mycket dyrare

Vad är nytt i A16 jämfört med A15 Bionic?

Vid ett första ögonkast verkar A16 arkitektoniskt likna A15. Det finns två högpresterande cpu-kärnor och fyra högeffektiva kärnor, fem gpu-kärnor och 16 Neural Engine-kärnor för maskininlärning och AI-algoritmer. Precis som A15.

Chippet är tillverkat på en ny ”4 nanometer”-process från TSMC, enligt Apple, vilket innebär första gången för en smartphone. Det är dock värt att notera att TSMC:s ”N4”-process inte är en 4nm-process i egentlig mening. TSMC självs kallar der "en förbättrad version av N5-teknik". Även om det är en mer avancerad process än tidigare processorer i A-serien, är det inte riktig nästa generations kiseltillverkningsprocess; du får vänta på 3nm-processen nästa år för det.

A16-chippet är exklusivt för Iphone 14 Pro.

Transistorantalet har ökat några procent till 16 miljarder (från 15 miljarder). Det är troligt att det mesta av den högre budgeten spenderats på den nya display engine (som hanterar Iphone 14 Pro skärm ned till 1Hz i alltid på-läget och som kan trycka ut upp till 2 000 nits i starkt solljus), minneskontroll och bildsignalprocessor.

När det gäller de mer allmänna delarna av processorn verkar de knappt ändrats. De högpresterande cpu-kärnorna bär kodnamnet ”Everest” och kan klockas upp till 3,46 GHz, en ökning med ungefär sju procent över A15:s maximala 3,24 GHz ”Avalanche”-kärnor. De högeffektiva kärnorna har kodnamnet Sawtooth och är klockade upp till 2,02 GHz, vilket är nästan samma hastighet som de 2,01 GHz, som A15:s 2,01 GHz ”Blizzard”-kärnor har. Även om dessa kärnor bär ett nytt namn, verkar de arkitektoniska förändringarna i bästa fall vara små, eftersom de inte levererar prestanda utanför den förväntade ökningen av klockhastigheten.

Läs också: Så mycket snabbare är Apples nya A16-processor

Neural Engine har fortfarande 16 kärnor, precis som i A15. Apple säger att de utför upp till 17 biljoner operationer per sekund, vilket är ungefär en ökning med åtta procent jämfört med 15,8 biljoner för A15. Det är troligen samma design som bara klockats lite högre.

Den kanske viktigaste förändringen är bytet till lpddr5-minne, som borde ge 50 procent mer minnesbandbredd än lpddr4x-minnet, som A15 har. Apple bytte faktiskt till lpddr5 i M1-processorlinjen (på M1 Pro, Max och Ultra), som är baserad på A14-arkitekturen – den enda verkliga överraskningen här är att Apple väntade så länge med att göra det i sina Iphone-chipps. Det kan finnas några mycket specifika områden där en uppgift är begränsad av minnesbandbredden på A15, i vilket fall A16 borde prestera mycket bättre.

Så vi har vad som i huvudsak verkar vara en A15 som klockats högre, med en ny display engine och kanske dito bildsignalprocessor. Vi har läst rapporter om att det finns nya säkerhetsåtgärder i processorns ROM; föga förvånande, med tanke på hur hårt Apple arbetar på både hårdvaru- och mjukvarusidan för att göra sina enheter svåra att hacka.

Cpu-prestanda

Med tanke på att cpu-arkitekturen inte har förändrats mycket, utan bara körs upp till sju procent högre (och med mer minnesbandbredd tillgänglig), bör vi förvänta oss att de flesta cpu-benchmarks visar prestandaökningar på 10 procent eller mindre.

En snabb titt på Geekbench 5-siffrorna visar oss att maximala enkärnig CPU-prestanda har ökat med cirka 8-10 procent jämfört med A15. Multi-core prestanda klarar sig lite bättre, men det är troligt att dessa tester överväldigar chippets cache och därför får viss nytta av den ökade minnesbandbredden.

Gpu-prestanda

A16 Bionic har fem gpu-kärnor, precis som A15, och jag tror inte att det har skett några arkitektoniska förändringar. Men avancerad 3d-grafik tenderar att kräva mycket minnesbandbredd, och jag förväntar mig att bytet till lpddr5-minne kommer att ha en betydande inverkan. Jag har ingen riktig insikt i gpu:ns klockhastighet, men det skulle vara rimligt att förvänta sig att kärnorna kan klockas runt sju procent högre, precis som de högpresterande cpu-kärnorna.

Om vi tittar på ett av de mest krävande 3d-testen, 3DMark Wild Life, varierar prestanda från cirka sju procent snabbare i de enklare testerna till cirka 19 procent i testet ”Wild Life Extreme Unlimited”. Det är en bra förbättring, och i linje med vad jag skulle förvänta mig av en mindre ökning av klockfrekvensen parat med större minnesbandbredd.

När du använder gpu:n för att utföra generella beräkningar, som testet i Geekbench beräkningsresultatet (se ovan), är prestandahöjningen i intervallet 7-8 procent.

A15+ skulle vara ett ärligare namn

Det råder ingen tvekan om att A16 inte bara är en ”binned" version av A15 (binning är när chipp som testas för att prestera bättre i tillverkningen separeras och säljs som en annan modell). Detta är ett nytt chipp. Men det finns inga större arkitektoniska nyheter här så vitt jag kan se, bara mindre nyheter för att kunna förbättra den maximala klockhastigheten och energieffektiviteten. Detta är ett mindre steg jämfört med förra årets modell, än vad vi är vana vid att se i Apples årliga Iphone-cykel, ett faktum som understryks av att standardmodellerna för Iphone 14 fortfarande använder förra årets A15, samtidigt som de tillhandahåller viktiga funktioner som Action-läge, Photonic Engine och 4K Cinematic-läge.

A16
Det betyder förmodligen något att Apple jämförde sitt senaste chipp med den tre år gamla A13.

Apple marknadsförde inte någon funktion hos processorn som ”ny” förutom display engine, istället jämfördes den mot Android-telefoner och A13, som är tre år gammal. Benchmark-testerna ser helt enkelt inte särskilt imponerande ut, med en modest prestandaökning på 7-10 procent.

Apple borde inte ha gett detta chipp namnet A16. På de flesta sätt som spelar roll är det en trimmad A15. Även den nya ”4nm” tillverkningsprocessen beskrivs bäst som en modifierad 5nm-process. Det är förmodligen orimligt att förvänta sig banbrytande framsteg varje år, med helt nya arkitekturer som ger prestandaförbättringar på 20 procent. Ett och annat ”justeringsår” är bra, särskilt eftersom Apple har en såpass stor ledning när det handlar om prestanda i smartphones.

Men namngivningen borde återspegla detta. Ett namn som A15+ eller A15 Pro känns som en mer ärlig representation av detta chipp.

Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt