Iphone 14-familjen har en helt ny funktion för att hjälpa den som hamnat i en nödsituation där det saknas mobiltäckning. Med hjälp av företaget Globalstars satelliter och en guide som kodar relevant information i ett väldigt litet datapaket kan telefonen meddela närmaste räddningstjänst var du befinner dig och vad du behöver hjälp med.

Funktionen ska lanseras först i USA under hösten, men lär rullas ut i fler länder ganska snart med tanke på att Globalstars satellitnätverk täcker stora delar av jordklotet.

Den senaste betaversionen av IOS 16.1 innehåller spår av en ny testfunktion för satellitkommunikation, rapporterar 9 to 5 Mac. Den ser ut att vara till för att användare som vet att de kommer befinna sig ute i vildmarken i lugn och ro kan gå igenom och testa hur det fungerar så att de är förberedda om olyckan skulle vara framme.

En demofunktion är något som har efterfrågats av flera kommentatorer, då det annars skulle finnas en risk att användare skickar falska nödmeddelanden bara för att testa.