IOS 16, Apples senaste operativsystem för Iphone, är en stor uppdatering som lägger till en rad användbara och roliga funktioner, samt fixar säkerhetshål och finjusterar det övergripande utseendet. Men det är inte riktigt en perfekt upplevelse "direkt ur lådan", så att säga.

I några fall har Apple lagt till nya funktioner som sannolikt kommer att irritera dig. I den här artikeln visar vi hur du stänger av dessa. Samtidigt är några extremt välkomna nya funktioner inaktiverade som standard. Vi visar dig hur du aktiverar dem. Med de här nio enkla inställningarna kommer du att upptäcka att IOS 16 blir en bättre upplevelse.

Läs även: Allt om IOS 16 – nyheter och dolda guldkorn 

1. Få tillbaka batteriprocentindikatorn

Med lanseringen av IOS 16 har Apple tagit tillbaka batteriprocentmätaren, som försvann från Iphone 2017. Men du måste aktivera den själv.

Gå till Inställningar > Batteri och tryck på reglaget märkt Batteriprocent. I skrivande stund fungerar det inte på Iphone XR, 11, 12 mini och 13 mini.

Test: IOS 16 – roligaste uppdateringen på länge

IOS 16

2. Stäng av sökknappen

Om du tittar på en IOS 15-startskärm ser du en liten ikon mellan dockan och de andra appikonerna. Den visar en rad med punkter som anger hur många hemskärmar du har och vilken du är på. När du har uppdaterat till IOS 16 ersätts den här ikonen av en sökikon, som duplicerar Spotlight-funktionen, som du kommer åt genom att svepa nedåt på hemskärmen.

Test: Iphone 14 – en Iphone för folket

Om du tycker att detta är onödigt och/eller distraherande kan du återgå till prickarna genom att gå till Inställningar > Hemskärm och aktivera Visa på hemskärmen.

IOS 16

3. Aktivera den haptiska tangentbordsinställningen

De flesta av oss stänger av Iphones tangentbordsljud, vilket kan vara irriterande när du skriver långa meddelanden i offentlig miljö. Men att göra detta innebär att du går miste om den användbara haptiska feedbacken som faktiskt hjälper till.

I IOS 16 finns ett alternativ att aktivera haptisk tangentbordsfeedback utan tangentbordsklick. Gå till Inställningar > Ljud och haptik > Tangentbordsfeedback för att aktivera funktionen.

IOS 16

4. Ge dig själv mer tid att ångra e-postmeddelanden

Från och med IOS 16 låter Mail dig ångra skickade mail inom en viss tidsgräns. Men det konstiga är att tidsgränsen är upp till dig – till en viss grad.

Test: Iphone 14 Pro och Pro Max – lite bättre, mycket dyrare

Funktionen är inställd på 10 sekunder som standard, men om du går till Inställningar > Mail > Fördröjning för att Dra tillbaka kan du ändra den till 20 eller 30 sekunder. 

IOS 16

5. Sluta avsluta samtal av misstag

Många Iphone-ägare har gjort misstaget att trycka på sidoknappen under ett telefonsamtal. Som standard avslutar åtgärden samtalet – men i IOS 16 lägger Apple till ett nytt alternativ som låter dig ändra det.

Gå till Inställningar > Hjälpmedel > Tryck och välj sedan Förhindra lås för att avsluta samtal.

IOS 16

6. Skicka meddelanden utan bekräftelse

En Siri-tidssparare: när du skickar meddelanden med Siri kan du nu hoppa över bekräftelsesteget. Gå till Inställningar > Siri och Sök > Skicka meddelanden automatiskt, tryck på reglaget så att det blir grönt. Nu kommer inte Siri att be dig att bekräfta.

IOS 16

7. Dela (några av) din Fokus

Iphone-användare hade tillgång till flera fokuslägen i IOS 15, men IOS 16 utökar funktion rejält. En förändring är större kontroll över delning av statusinformation. Det är mycket enklare att granska och kontrollera vilka fokuslägen som ska delas och inte delas.

Gå till Inställningar > Fokus och se till att Dela över enheter är på. Du kan nu trycka på Fokusstatus, och välj vilka lägen, om några, som ska synkroniseras.

Vi upptäckte att alla lägen var inställda på att dela som standard, men du kanske inte vill att alla ska veta att du till exempel sover eller tränar.

IOS 16

Notera att delningstillstånd fortfarande endast gäller per app. Gå till Inställningar > Meddelanden, till exempel och du kan aktivera och inaktivera Tillåt åtkomst för Meddelanden.

8. Finjustera dina notiser

Apple har ändrat hur notiser visas på låsskärmen. De som är från samma app är organiserade under vad Apple kallar Trave-vyn. Den här vyn är aktiverad som standard, men de som föredrar att använda den gamla metoden kan göra så här:

Gå till Inställningar > Notiser och välj Lista längst upp för att återgå till hur det var i IOS 15. Eller välj Antal om du inte vill se några aviseringarna alls, och bara få ett diskret nummer längst ned på skärmen.

IOS 16

9. Förhindra dina personliga bilder från att dyka upp

IOS 16 lägger till en ai-baserad funktion som hittar vad den tror är viktiga foton och filmklipp som sedan dyker på olika ställen (widgets, sökning, Skapat för dig i Bilder med mera), som en påminnelse om glada minnen. Det här är en trevlig funktion, men den är inte för alla – särskilt om du har pinsamma bilder på din telefon eller bara inte vill att folk på tåget ska se dina semesterbilder.

Du kan stänga av den här funktionen genom att gå till Inställningar > Bilder och sedan trycka på Minnen och bilder i blickfånget, så att den blir ljusgrå.

IOS 16

Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt