Det varnas för tuffare tider i Sverige, något som bland annat gestaltas av avsevärt högre priser på flera varor. Dessutom är den svenska kronan nere i källaren och har den lägsta växelkursen mot amerikansk dollar på mycket länge. Och visst påverkas även våra konsumentprylar av det rådande läget.

Där kan vi också räkna in Iphone. Häromveckan grumsade vår egen Anders Lundberg om att Iphone 14 är alldeles för dyr, och att Apple passerat en smärtgräns. Men mindre känt är att Apple i samband med säljstarten av årets nya Iphone-modeller också prishöjt Iphone 13-serien med flera hundralappar. Det visar en priskoll som prisjämförelsesajten Pricerunner gjort. De billigaste konfigurationerna av Iphone 13 och 13 Mini blev i ett svep 700 respektive 400 kronor dyrare hos Apple.

Ett trendbrott, enligt Pricerunner.

– Som regel brukar det vara fördelaktigt för konsumenten att vänta tills de nya modellerna lanserats för att sedan kunna köpa en äldre Iphone till bättre pris, säger Evelina Galli, teknik- och konsumentexpert på Pricerunner.

Men inte hos Apple. Inte i år. Hur gör de andra återförsäljarna då? Pricerunners undersökning visar att snittpriset på Iphone 13 och 13 Mini gått upp något även där, samtidigt som Pro-versionen istället blivit drygt 79 kronor billigare.

I USA blev 13-serien avsevärt billigare. Även årets nya Iphone överraskade på prisfronten med lägre priser än väntat. Enligt Apple särbehandlar man inte olika marknader men måste ta hänsyn till lokala skatter, valutaförändringar och "andra distributionskostnader."

Prishöjningarna på Iphone 13-serien kommer knappast som en isolerad företeelse. Tvärtom tror Pricerunner att den svaga kronan kommer höja priserna på teknikprylar som helhet framöver.