Testad produkt: Apple Watch SE
Pris: (GPS-versionen): 40 mm: 3 049 kronor hos Amazon Sverige. 44 mm: 3 449 kronor hos Amazon Sverige

Låt oss fastslå på en gång att om du redan har en Apple Watch SE och funderar på att köpa en ny, så ska du låta bli. Du kommer inte att märka någon skillnad.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det finns inte många nyheter i Apple Watch SE, förutom att den har fått kraschdetektering och ny processor. Det betyder inte att det är en dålig smartwatch, tvärtom. Den är över 2 000 kronor billigare än Series 8 och kan i princip göra lika mycket. Det är här inte en klocka för dig som har förra generationens SE, det här är smartwatch för dig som inte äger en.

Positivt

  • Kraschdetektering
  • Bra instegsmodell
  • Gott om funktioner
  • Prisvärd

Negativt

  • Kan inte mäta blodsyrenivå
  • Batteritiden

Apple Watch SE är ingångsmodellen till Apples klockvärld. Den finns i två olika storlekar, 40 och 44 millimeter, vilket innebär en boett som är en millimeter mindre än Apple Watch Series 8 (som är 41 respektive 45 millimeter).

Utseendemässigt ser den ut som den tidigare SE-modellen och det krävs en ingående inspektion för att du ska kunna skilja den från Series 8. Det mest uppenbara är att Series 8 har alltid på-skärm, någon SE saknar.

Men skulle du ta av dig klockan kommer du att se att baksidan skiljer sig från den förra modellen. Nya Apple Watch SE har fått en ny baksida i nylonkomposit, som gör klockan lättare.

Läs även: Test: Iphone 14 – en Iphone för folket

Apple Watch SE
Klockan till vänster är nya SE, den gamla till höger.

Hur mycket lättare? Tja, ett par gram. Istället för 36,4 väger den nu 33 gram. Kommer du att märka någon skillnad? Knappast.

Ny processor

På insidan har det hänt mer grejer. Apple Watch SE har nu fått chippet S8 SiP med en 64‑bitars 2-kärnig processor. Enligt Apple är det upp till 20 procent snabbare än föregående generation.

Kommer du att märka någon skillnad? Nja, första generationen SE var ju inte direkt seg. Men om vi fokuserar på nya SE kan vi berätta att den snabbt hittar gps-signal, avsevärt mycket snabbare än de aktivitetsarmband vi har testat. Så fort du går ut har den gps-signal.

Apple Watch SE

Klockan kan givetvis spegla vad som sker på din telefon. Får du ett sms vibrerar den lagom mycket för att du ska märka det. Samma sak om din telefon ringer eller om du får en chattmeddelande från exempelvis Messenger.

Du kan tillåta eller neka notiser i klockan genom att ställa in dessa i Apple Watch-appen.

Simma och dyk

Klockan har samma ip-certifiering som Series 8, du kan lugnt hoppa i poolen eller simma i havet med den. Den klarar djup ned till 50 meter. Och när vi ändå befinner oss i vattnet kan vi berätta den automatiskt detekterar om du tränar simning – något som även Series 8 gör.

Samma automatiska detektering finns för löpning, promenad, cykling med mera. Den har samma fina träningsfunktioner som sin storebror, Series 8.

Apple Watch SE 2022
Det finns mängder av urtavlor att välja mellan. Här är en animerad Buzz Lightyear.

På baksidan gömmer sig en optisk hjärt­sensor som mäter puls och hjärtrytm. Vad du inte kan göra med SE är att ta ett ekg eller mäta blodsyrenivån.

Gsm-versionen är bäst

Om du köper, vilket vi rekommenderar, gsm-versionen kan du beställa ett e-sim från din operatör och sedan ringa och ta emot samtal, sms, email med mera. Det underlättar också när du tränar, nu slipper du släpa med telefonen för att logga din löptur. Apple Watch SE ger dig sträcka, tid, antal steg och brända kalorier.

Samtal låter faktiskt över förväntan bra genom klockans lilla högtalare. Vi har inte heller fått några klagomål på ljudkvaliteten när vi ringt genom den.

Läs även: Iphone 14 Pro och Pro Max – lite bättre, mycket dyrare

Minnet i klockan är på 32 gigabyte, vilket är mer än tillräckligt. Du kan ladda ned musik från Spotify till klockan genom telefon-appen. Använder du Apples Music kan du göra det direkt i klockan.

Batteritiden är enligt Apple upp till 18 blygsamma timmar. Men använder du den sparsamt kan du få upp till 24 timmar.

Apple Watch SE
Armbandet Sport ingår i priset.

Kraschdetektering

Vad som skiljer den här generationen SE från den förra är framför allt att den har fått kraschdetektering. Klockans accelerometer och gyroskop, i kombination med mikrofonen och spejsiga algoritmer kan känna av om du skulle hamna i en bilkrock. Apple har använt data från riktiga kollisioner för att ta fram funktionen.

Låt oss hoppas att du slipper använda den. Skulle du ha oturen att hamna i en allvarlig bilolycka känner Apple Watch SE av detta och ringer 112 för att tillkalla hjälp.

MacWorld rekommenderar

Räcker verkligen en enda ny funktion för att du ska köpa en Apple Watch SE? Nej, självklart inte. Det här är en smartwatch för dig som inte redan har en Apple Watch eller för dig som vill utrusta ditt barn med en.

Det här är en riktigt bra smartwatch för dig som alltid varit nyfiken på en, men blivit avskräckt av priset. Som träningspartner är den helt enkelt lysande bra.

Men, du måste ha en Iphone för att kunna använda Apple Watch (samtliga serier), såvida du inte använder Familjedelning. Genom den kan exempelvis ett barn, som inte har en Iphone, använda klockan.

Specifikationer

Modell: Apple Watch SE
Testad: September 2022
Tillverkare: Apple
Processor: S8 64-bit dual-core processor.
Skärm: Retina (LTPO OLED) 324 x 394 pixlar (40 mm), 368 x 448 pixlar (44 mm). Max 1 000 nits.
Lagring: 32 GB
Kommunikation: W3 trådlös krets. Wifi: 802.11b/g/n 2,4 GHz, bluetooth 5.0, inbyggd gps. Finns även med 4G-uppkoppling.
Mått: 40 x 34 x 10,7 mm (40 mm boett), 44 x 38 x 10,7 mm (44 mm boett).
Vikt: Aluminum: 41 mm: 33 g, 45 mm: 27,8 g
Övrigt: Optisk pulsmätare, gyroskop, höjdmätare (altimeter), accelerometer. IP6X dammtät, vattentät till 50 meter. Ett armband medföljer.
Rek. pris: (GPS-versionen): 40 mm: 3 049 kronor hos Amazon Sverige. 44 mm: 3 449 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5