Läs även: 
Test: Iphone 14 – en Iphone för folket
Test: Iphone 14 Pro och Pro Max – lite bättre, mycket dyrare

September betyder inte bara nya Iphone-modeller utan även en ny version av IOS som kan gagna de flesta Iphone-användare. Årets uppdateringar är IOS 16 och det är en ovanligt fullspäckad historia med större synliga förändringar än på länge.

Omdöme

IOS 16 är en ovanligt rolig uppdatering med många synliga förändringar. En ny inställbar låsskärm är höjdpunkten, och är inte bara kul att leka med utan dessutom praktisk med nya widgetar.

Positivt

  • Nya låsskärmen
  • Fräscha designuppdateringar
  • Hem-appen rejält uppdaterad

Negativt

  • Flera funktioner låsta till nyare telefoner
  • Klistra in-dialogerna är inte helt genomtänkta

Nya låsskärmen en riktig vinnare

Redan när Iphone startar första gången efter uppdateringen kommer du lägga märke till en av de stora förändringarna i IOS 16. Apple har gjort om låsskärmen och bland annat gett klockan ett betydligt större typsnitt. Gillar du inte standardtypsnittet kan du dessutom välja något av de sju andra snitt som erbjuds i de utökade inställningarna för lås- och hemskärmarna.

Låsskärm

Klockan är det enda som ändras automatiskt, men vi kan verkligen rekommendera att du besöker Inställningar -> Bakgrundsbild så snart som möjligt. Låsskärmen har nämligen fått widgetar, och det finns en hel del riktigt praktiska att välja mellan. Vi gillar till exempel Hem-widgeten som är perfekt om du har termostater eller luftkvalitetsmätare anslutna till Homekit. Väder, påminnelser och världsklocka är några av de andra alternativen.

Förutom de inbyggda widgetarna har Apple redan från starten öppnat för widgetar från tredjepartsappar. Ett stort antal appar har redan uppdaterats med stöd för det, bland annat Streaks, Apollo for Reddit och Halide. Varje widget kan ha olika varianter. Hem-widgeten kan till exempel visa klimat eller lampor, och Halide har genvägar till de olika kameralägena (så att du kan öppna appen direkt till makroläget med ett tryck).

Widgetar på låsskärmen

Själva bakgrundsbilderna har också uppdaterats och det finns en helt ny uppsättning att välja bland. Bilder med djupinformation (fotade i porträttläge) kan visas med djupeffekt så att huvudmotivet hamnar framför klockan och widgetarna medan bakgrunden ligger bakom. Här gäller det att hitta rätt bild som ser bra ut utan att täcka för stor del av skärmen.

För nostalgikerna bland oss finns också ett kärt återseende: En av de nya bakgrunderna är den klassiska bilden med två clownfiskar, som nu dessutom har djupeffekt.

Små designändringar och andra godbitar

Överallt i IOS 16 hittar vi små ändringar i designen. Videospelaren är mer minimalistisk, textredigeringsmenyn är ljus istället för mörk, helt nya förloppsindikatorer och volymreglage som inte längre har en ”plupp”. Under pågående Facetime-samtal ligger kontrollerna inte längre i en halvgenomskinlig ruta och helt lösa, så att du ser en större del av bilden från samtalspartnern.

Procent

En omtalad nyhet är att batteriprocent är tillbaka i inforaden. Apple har åstadkommit det genom att placera procenttalet i batteriikonen, utan något procenttecken. Du aktiverar det i Inställningar -> Batteri men åsikterna är delade. Vi gillar det, men den som är mer grafiskt lagd kommer nog föredra det gamla sättet – siffran är nämligen det enda som skiljer 25 och 95 procent och det är först under 20 procent som ikonen byter utseende.

Hem

Hem-appen har ny design och flera nya praktiska funktioner. Längst upp ligger en ny rad med snabbval för att visa kontroller och info om olika sorters prylar, till exempel klimat (temperatur, luftfuktighet, partikelnivåer), lampor och säkerhet (kameror, lås och rörelsedetektorer).

Låsta mappar i Bilder

Bilder-appen har två trevliga små förbättringar: Mapparna Senast raderade och Gömda är låsta och kräver Face ID/Touch ID för att visa innehållet. Äntligen slipper vi oroa oss för att någon snokande kompis ska rota i papperskorgen och hitta pinsamma eller privata bilder.

Vi har inte plats att lista allt trevligt nytt, men Meddelanden, Mail och Kartor hör till apparna som fått en hel del utvecklarkärlek som dessutom även gäller Mac.

Vissa funktioner låsta till nyare modeller

Har du en Iphone X eller tidigare får du stå ut med att ett gäng nya funktioner inte fungerar. Djupeffekten på låsskärmen till exempel fungerar bara för de inbyggda bakgrundsbilderna, inte med egna foton. Andra funktioner som kräver en telefon med A12-chipp eller bättre är en uppgradering dikteringsfunktion, automatiska undertexter (ej på svenska) och framför allt den den nya möjligheten att automatiskt maska ut subjektet från ett foto.

Notiser längst ner

Finns det inget att klaga på?

Om du är en sån som gillar att saker ligger på rätt plats och har en stark rumsuppfattning av användargränssnitt kommer du förmodligen åtminstone till att börja med ogilla vad IOS 16 har gjort med notiser. De är nämligen placerade längst ner istället för högst upp på låsskärmen och i notiscenter. De kan även visas som en trave istället, vilket vi gillar, men det kan definitivt ta lite tid att vänja sig.

Andra smågrejer som skaver en aning är den nya sök-knappen längst ned på hemskärmen (går som tur är att stänga av i Inställningar -> Hemskärmen) och att det inte går att stänga av dialogrutorna om tillstånd att klistra in för enstaka appar.

Men på det stora hela är IOS 16 genomgående en förbättring, även på en äldre telefon som Iphone X. Den nya låsskärmen gör att IOS känns fräscht och spännande på ett sätt det inte har gjort på flera år. Och märkbart långsammare känns det inte heller.