Apple har länge försett resefotografen Austin Mann med förhandsexemplar av nya Iphone-modeller så att han kan ha test ute kring säljstarten av telefonerna. I år tog han med sig den nya Iphone 14 Pro till Skottland och fotade bland annat en vandringsled och en bondgård uppe i högländerna.

Resultaten var något blandade. Flera av nyheterna i kamerorna visar sig enligt Austin Mann vara mer begränsade än han hade trott.

Läs också: Vi testar Iphone 14 – en Iphone för folket

Råformatbilder i 48 megapixel räknade han med skulle bli det nya normala, men han fick snart återgå till 12 megapixel som standard och 48 megapixel i speciella situationer. Det tar en liten stund att spara varje stor bild, och han känner att han missar ögonblick medan kameran jobbar. Dessutom tar bilderna upp enormt mycket utrymme (80 megabyte var i genomsnitt).

Nattläget har förbättrats rejält skriver Austin Mann. Det aktiveras när det blivit mörkare än i Iphone 13 Pro, och exponeringstiderna är ungefär hälften så långa. Dessutom bevaras fler detaljer och färgerna är bättre.

De två nya videofunktionerna Action Mode och Cinematic Mode. Det senare är mycket mer användbart med 24 bilder per sekund, men saknar fortfarande prores-formatet. Action Mode förvånade fotografen genom att kräva väldigt mycket ljus för att alls fungera. Inomhus i en väl upplyst flygplats fungerade till exempel inte.

Läs också: Iphone 14 Pro och Pro Max – lite bättre, mycket dyrare

Austin Mann kommenterar även den amerikanska modellens brist på simkortplats och säger att det kan bli problematiskt för de som reser mycket till länder där esim inte blivit vanligt.

Läs hela Austin Manns test av Iphone 14 Pro-kamerorna här.