Apple har nu publicerat en video (på engelska) som går igenom hur den nya kraschdetektering i Iphone 14, 14 Pro och Apple Watch SE (andra generationen), Series 8 och Ultra kan upptäcka ifall användaren är med i en bilolycka.

Inträffar en allvarlig bilolycka kan rörelsesensorn, gyroskopet, accelerometer, gps, barometer och mikrofonen i kombination med en avancerad rörelsealgoritm i så fall förstå det. Enheten kommer i det fallet automatiskt ringa nödnumret efter ett tag.

Först kommer ett meddelande visas på enheten där du kan ringa nödnumret eller ta bort meddelandet. Gör du ingenting inom tio sekunder kommer enheten automatiskt att ringa nödnumret. Ett automatiskt meddelande kommer spelas upp för den som svarar som informerar om vad som hänt och ge koordinaterna för var det förmodligen inträffade. Medan samtalet är öppet kommer meddelandet upprepas samtidigt som det är möjligt att också prata med nödnummersoperatören.

Efter samtalet avslutas kommer enheten starta en ny nedräkning varpå den också kommer ringa din nödkontakt. Lägger du in dina medicinska uppgifter för Medical ID kommer dessa också vara tillgängliga via funktionen.

Apples kraschdetektering är automatiskt påslagen som standard.

Läs också: Krönika - Apple har passerat smärtgränsen - Iphone 14 är helt enkelt för dyr